ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul de presă al Patriarhiei Române a transmis un mesaj în legătură cu opiniile antisemite ale unui monah de la Mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ. În comunicat se precizează că BOR respinge antisemitismul şi xenofobia.

"Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile şi acţiunile cu caracter antisemit şi res­pinge orice ideologie xenofobă cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dum­nezeu pentru toţi oamenii. Aceste manifestări care în­deamnă la ură religioasă sau etni­că nu re­pre­zintă opinia oficială a Bi­se­ricii Ortodoxe Ro­mâne, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertăţii individuale fără res­pon­sabilitate comunitară. Mo­nahii adevăraţi pot fi buni patrioţi şi fără vreo aso­ciere cu ideologii politice antisemite şi xenofobe.

Ca atare, Patriarhia Română solicită Arhiepiscopiei Iaşilor să continue să explice monahilor de la Mănăstirea Petru Vodă că astfel de opinii şi atitudini dăunea­ză Bisericii Ortodoxe Române pe plan naţional şi chiar inter­naţional, încât pot afecta inclusiv pelerinajele credin­cioşilor ortodocşi români la Lo­cu­rile Sfinte, organizate ca expre­sie a evlaviei, dar şi a respectului şi cunoaşterii reciproce dintre popoare şi religii diferite.

În concluzie, fidelă Evan­gheliei iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, Biserica Ortodoxă Română promovează permanent pacea, dialogul şi buna în­ţe­legere între oameni de cre­dinţe, etnii şi culturi diferite".