ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conducătorul Bisericii Ortodoxe din Grecia, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Întregii Grecii, a declarat pentru televiziunea de stat greacă că instituția pe care o conduce este gata să-și ofere proprietățile spre exploatare pentru a ajuta statul să-și plătească datoria, scrie Daily Mail.

Biserica Ortodoxă Română a făcut deja acest pas, odată cu secularizarea de la 1863. De asemenea, o acţiune asemănătoare a avut loc şi în perioada comunistă, atunci când statul a deposedat Biserica de anumite proprietăţi, pentru a le folosi în interes propriu.

Biserica Ortodoxă din Grecia este cel mai mare proprietar imobiliar al ţării. "Hai să folosim proprietățile pentru Grecia, dacă statul are nevoie de ajutorul nostru suntem aici", a spus Arhiepiscopul Ieronim unei televiziuni în timpul sărbătorilor pascale din acest an.

Întrebat dacă Biserica se gândește la varianta în care să-și vândă proprietățile pentru a ajuta statul, Arhiepiscopul Ieronim a negat: "Nu, propun să lucrăm împreună și statul să folosească profitul pentru a plăti toate datoriile externe…dar pământurile să rămână ale Greciei, în mâinile grecilor".

Nu se cunoaşte cu exactitate cât teren deţine Biserica pentru că structura sa de organizare este descentralizată şi nu există un registru central.

Grecia are mari probleme financiare, fiind sub spectrul falimentului, după criza datoriilor care a izbucnit în 2009. Statul grec depinde de împrumuturi externe, până acum beneficiind de 240 miliarde de euro de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional pentru a rămâne pe linia de plutire, mai scrie sursa citată.

În timp ce o parte a societății grecești spune că Biserica deține prea multe active şi că plăteşte impozite prea mici, conducătorii clerului spun că aceste acuzaţii sunt "un mit".