ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este semn de lipsă de profesionalism, decenţă şi obiectivitate din partea tuturor jurnaliştilor care scriu, promovează sau acceptă materiale care insinuează o opoziţie între construcţia de biserici şi cea de spitale şi şcoli.

"Jurnaliştii" de la Adevărul (preluaţi de B1 TV şi de alţii) fac nişte analize statistice de te lasă praf.
La nivelul anului 2013, "descoperă" ei, există 18.300 e lăcaşuri de cult, 4700 de şcoli generale şi 425 de spitale în toată România.
În judeţul Sălaj, "anchetatorii" află că există o biserică la 475 de locuitori. În Vaslui există o biserică la 655 de locuitori şi un spital la 125 de mii de locuitori. La Buzău ar exista o biserică la 800 de locuitori şi un spital la 54.000 de locuitori.
Neamţul, judeţ celebru pentru credinţa vie a locuitorilor săi, are o biserică la o mie de locuitori şi un spital la 80 de mii de locuitori. Şi lista continuă astfel.

Ce omit să spună pseudo-jurnaliştii? Că aceste cifre, defalcate pe judeţe, nu spun nimic cu privire la relaţia Biserică- Stat.
Bisericile nu sunt construite de către Stat ci de către comunităţile de credincioşi, prin donaţii. Spitalele şi şcolile (atunci când nu sunt private) se construiesc ca parte a obligaţiilor asumate de către Stat faţă de societate.

De asemenea, pseudo-jurnaliştii noştri nu spun care ar fi cauzele pentru care numărul de şcoli şi de spitale ar fi în scădere. Principala cauză este declinul demografic. În ciuda învăţăturilor creştine, România este o ţară "campioană" la numărul de ucideri a copiilor prin avort, lucru care duce la un declin demografic constant din 1990 încoace.
O a doua cauză este incapacitatea Statului de a crea condiţii propice de lucru medicilor şi profesorilor din România, care evident că preferă oricând joburi subcalificate mai bine plătite în străinătate, salariilor mici şi condiţiilor demotivante din România.

Biserica Ortodoxă şi celelalte confesiuni creştine nu doar că oferă soluţii (prin denunţarea avortului ca omucidere şi promovarea unor valori morale pe care învăţământul de stat este incapabil să le mai ofere) dar se dovedesc a fi mult mai buni administratori decât Statul, construind în timp ce Statul, în neputinţa lui, este obligat să închidă.

De aceea se prea poate ca încurajarea învăţământului confesional şi a homeschooling-ului (dorit de creştini pentru a nu îşi lăsa copiii îndoctrinaţi cu diverse ideologii în şcolile de stat) să fie o soluţie mai bună decât întreţinerea în viaţă a unui sistem educaţional de stat, care a sucombat de la numeroase şi neinspirate reforme.

La fel cum retragerea Statului incompetent din administrarea sistemului sanitar şi regândirea sistemului de asigurări de sănătate printr-un parteneriat cu societatea civilă şi cultele religioase - care ştiu cel mai bine, la firul ierbii, care sunt cazurile sociale şi medicale ce merită îngrijiri gratuite, ar putea încuraja şi nu descuraja medicii să rămână în ţară.

Dar cifrele acestea spun altceva: sunt încă insuficiente biserici în România.
Să luăm exemplul judeţului Sălaj,unde jurnaliştii au găsit cea mai mare densitate de locuitori pe turlă de biserică. Acolo ar fi o biserică la 475 de locuitori.

Având în vedere faptul că majoritatea zdrobitoare a locuitorilor din judeţul Sălaj aparţin unei confesiuni religioase care are nevoie de o biserică şi că obligaţia de a merge măcar duminica la biserică este un imperativ pentru toţi creştinii, întrebarea firească este: câte biserici din judeţul Sălaj au capacitatea de a primi între zidurile lor, fără înghesuială-că după aia acuzăm bisericile că nu sunt "confortabile" şi că ar fi claustrofobe, nu?- câte 475 de locuitori? Ce să mai vorbim de judeţul Tulcea, unde bisericile ar trebui să aibă o capacitate de 2.000 de locuri?

Deci, dincolo de insinuările pseudo-jurnalistice, România are nevoie de mai multe biserici. Şi are nevoie şi ca Statul să se retragă din administrarea dezastruoasă a învăţământului şi sănătăţii, încrediţând-o societăţii civile. Iar când vorbim de societate civilă, primele instituţii ale sale care ar trebui să ne sară în minte ar trebui să fie Bisericile şi cultele, nu ong-uri ale mercenarilor lui Soros sau altor "băieţi deştepţi".

DSC_0027-nicolae-schei