ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai ameninţate situri culturale din Europa, la Congresul moştenirii culturale, dedicat conservării patrimoniului, care a avut loc duminică, la Viena. Acestea se află în proprietatea a 60 de parohii ortodoxe, iar lista celor şapte biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi din nordul Olteniei a fost alcătuită de fundaţia Pro Patrimonio.

Bisericile de lemn din România au fost construite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cu o arhitectură simplă. Interiorul este acoperit cu picturi pe lemn şi fresce, iar valoarea de patrimoniu a acestor situri culturale este sporită nu numai de picturile murale din interiorul şi exteriorul edificiilor, ci şi de amplasarea privilegiată a acestora. În ciuda importanţei lor istorice, sociale şi culturale, numeroase biserici au fost abandonate în ultimele decenii, din cauza spaţiului restrâns şi a lipsei de facilităţi, în prezent aflându-se într-un grad avansat de degradare. Unele dintre acestea au devenit capele pentru cimitire, iar altele sunt ameninţate de conservarea inadecvată.

Lista siturilor culturale în pericol din Europa pentru anul 2014 a fost aleasă de consiliul director al Fundaţiei Europa Nostra din 11 obiective, selectate de o comisie consultativă internaţională, formată din experţi în istorie, arheologie, arhitectură şi finanţe. Nominalizările au fost făcute de organizaţii ale societăţii civile şi de instituţii publice din toată Europa.

Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate în pericol se mai află Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho şi Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului naţional din Mafra (Portugalia), cartierul "social" din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun în 1924, şi sinagoga din Subotica (Serbia).