ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția de monitorizare financiară Standard & Poor's a publicat un raport potrivit căruia blocajul bugetar din Congresul Statelor Unite, care a dus la închiderea parțială a anumitor servicii publice începând cu 1 octombrie, va costa cea mai puternică economie a lumii 24 de miliarde de dolari.
Noi speram, în luna septembrie, că se va păstra creșterea anuală de 3% și pentru trimestrul al patrulea, întrucât mizam pe faptul că oamenii politici au învățat ceva din lecția anului 2011. Dar așteptările noastre nu s-au adeverit, astfel că a trebuit să corectăm previziunile, spre o creștere de 2%. Pe scurt, prin închiderea parțială a serviciilor publice, guvernul a vătămat economia.

Agenția de monitorizare afirmă că, pentru a reduce nivelul datoriei, cifrată la aproximativ 17,5 trilioane de dolari, membrii Congresului sunt obligați să facă economii anuale de 150 de miliarde de dolari.

De asemenea, Standard & Poor's, care susține că o intrare în default ar avea un ”impact devastator”, a avertizat și asupra faptului că acest blocaj bugetar poate avea un impact sever asupra consumului intern, în special în rândurile persoanelor din serviciile publice trimise în șomaj tehnic. Acest lucru ar fi cauzat de faptul că o posibilă înțelegere între democrați și republicani nu ar face altceva decât să amâne problema pentru începutul anului 2014, întrucât guvernul nu ar mai avea dreptul să se împrumute decât până la data de 7 februarie.

Standard & Poor's amintește faptul că în anul 2011, ultima oară când SUA a fost foarte aproape de un blocaj bugetar, încrederea consumatorilor a atins un nivel care nu mai fusese înregistrat de 31 de ani, astfel că se așteaptă ca impactul economic al crizei din Congres să fie și mai puternic.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat marţi că ia în considerare coborârea calificativului datoriei Statelor Unite, care în prezent este cel mai bun posibil, AAA, dar unul dintre cei trei economiști laureați în acest an cu Premiul Nobel, Robert Shiller, și-a exprimat îndoiala că Statele Unite vor intra în default din cauza scandalului politic referitor la ridicarea plafonului legal de îndatorare al Washingtonului.

În acest moment, SUA nu se pot împrumuta, legal, peste limita de 10 trilioane de dolari, iar datoria actuală este estimată în jurul sumei de 17,5 trilioane de dolari, potrivit BBC. Dacă, până joi, politicienii nu cad de acord asupra măsurilor care trebuie luate, SUA va intra în incapacitate de plată.

Unul dintre pilonii fragilei economii a Europei este reprezentat de exporturile pe care le face peste Ocean. De exemplu, SUA este țara în care Germania exportă cel mai mult, ca valoare, cu excepția Uniunii Europene. Esențiale sunt și exporturile UE către Statele Unite, care se cifrează la peste 143 de miliarde de euro, în primele 6 luni ale acestui an, dublu față nivelul exporturilor țărilor UE către China.