ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Grupul german Bosch a inaugurat vineri, în comuna clujeană Jucu, judeţul Cluj, cea de-a doua fabrică de componente auto pe care o deţine în România, după cea de la Blaj, în urma unei investiţii de peste 70 milioane euro, care va avea 750 de angajaţi la sfârşitul acestui an. Până acum, compania germană, prezentă în România din 1994, avea 1.300 de angajați în țara noastră, dintre care 325 în această noupă uzină. Fabrica face parte din divizia de electronică auto a Bosch, care deţine la nivel global 13 unităţi de producţie, cu 24.000 de angajaţi.

Directorul general al fabricii de la Jucu, Konrad Kashek, susține că germanii au planuri pe termen lung în România, dar că acestea vor fi puse în aplicare în condițiile în care Guvernul de la București va moderniza infrastructura rutieră.
Am venit să ne implicăm nu numai pe termen scurt şi mediu, ci şi lung. Investim şi în cercetare, iar care lucrează aici să nu îşi facă griji că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat cu câţiva metri mai încolo, cu Nokia. Este un angajament pe termen lung.

România are probleme cu infrastructura, este o problemă care nu poate fi ascunsă şi avem şi noi probleme negative cu calitatea din cauza transportului şi dorim să avem o legătură cu autostrăzile din Ungaria. Suntem convinşi că, dacă rămânem în România, se va realiza acest lucru, este o condiţionalitate.

La puțin timp după aceea, premierul Victor Ponta, care a luat parte la ceremonia de inaugurare a fabricii de 38.000 de metri pătrați, a afirmat că ministrul Transporturilor, Dan Șova, va semna sâmbătă ordinul de demarare a construcției autostrăzii Turda - Sebeș, care va lega municipiul Cluj cu autostrada Sibiu - Nădlac.
Ministrul Transporturilor mâine va semna ordinul de începere pentru autostrada Turda - Sebeș, astfel încât Clujul să fie legat de autostrada Sibiu - Nadlac, iar din această toamnă, în baza încasărilor suplimentare pe care bugetul le-a obținut prin creșterea accizei, putem să repornim proiectul Autostrăzii Transilvania, un proiect care nu este finanțat din fonduri europene, dar care, în acest fel, poate fi finanțat din fonduri bugetare și poate crește competitivitatea zonei.

Pe de altă parte, Mihai Boldijar, directorul general al Robert Bosch SRL, a dezvăluit că la Jucu se vor produce numeroase componente pentru industria auto care vor contribui la reducerea consumului de carburant.
Alegerea României de către Bosch este o dovadă că România trebuie să rămână competitivă pentru investitori. Avem pentru fabrica din Cluj planuri ambiţioase. În noua unitate de la Jucu se vor produce componente electronice şi dispozitive de control pentru industria auto din Europa, care vor fi folosite în sistemele de asistenţă la conducere şi în sistemele de siguranţă, precum şi în cele de reducere a consumului de combustibil. Tot la Cluj se va fabrica în viitor şi ”inima” sistemului de propulsie eBike pentru bicicletele electrice. Bosch a înscris România pe harta marilor producători industriali.

În Bucureşti, Bosch este prezent din anul 1994 cu o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, precum şi de echipamente auto. Începând cu anul 1999, Bosch este prezent în capitală şi prin BSH Electrocasnice SRL. Din 2007, la Blaj se află Bosch Rexroth cu o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care a fost extinsă în 2013 cu o nouă fabrică destinată industriei auto. Începând cu anul 2008, în Timişoara se află un centru de comunicare Bosch. În 2013, o nouă unitate de producţie şi dezvoltare destinată industriei auto şi-a început activitatea la Cluj.