ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O cruce ridicată pe înălțimile din jurul orașului Sarajevo, unde au fost amplasate forțele sârbe ce au asediat capitala bosniacă în timpul conflictului inter-comunitar dintre anii 1992-1995, a generat noi tensiuni în Bosnia, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale de luna viitoare.

Înaltă de zece metri și lată de patru metri, crucea a fost ridicată în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre surprinderea multora, de către Asociația foștilor prizonieri de război sârbi din Bosnia, relatează site-ul rtbf.be.

Crucea a fost înălțată ”în memoria celor 6.500 de victime sârbe din Sarajevo”, a precizat președintele asociației Branislav Dukici. Tot el a dat asigurări că această cruce nu este o provocare la adresa bosniacilor din Sarajevo, ci dorința de a avertiza generațiile viitoare asupra a ceea ce li s-a întâmplat sârbilor din Sarajevo în timpul conflictului din anii 90.

Bosniacii din Saraevo au luat foc, susținând că gestul sârbilor îi ofensează. Aceasta cruce este o provocare naționalistă și o ofensă adusa memoriei miilor de victime civile din timpul asediului de la Sarajevo, se plâng musulmanii din Sarajevo. "Este vorba de o provocare politică, și nu de un simbol religios. Acest act tinde să amplifice lipsa de încredere între oamenii din Bosnia", a spul marele muftiu al Bosniei, Husein Kavazovic.

Nu este singurul incident de acest gen care alimentează resentimentele dintre musulmanii din Bosnia.

În iunie, o placă comemorativă a fost amplasată pe înălțimile din jurul Sarajevo, în memoria fostului șef militar al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici, judecat pentru crime de război și genocid de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, considerat de sârbi un erou.

La 20 de ani de la sângerosul conflict din Bosnia, soldat cu 100.000 de morți, țara continuă să fie profund divizată, iar liderii politici sârbi continuă să evoce separarea entității lor.

Acordul de pace de la Dayton, din 1995, care a marcat încheierea războiului din Bosnia, a consacrat împărțirea țării în două entități - Republica Srpska și Federatia croato-musulmană, legate de slabe instituții centrale.