ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea care pune la punct retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată marți de regina Elisabeta a II-a. Brexit-ul, prevăzut peste nouă luni, este de-acum lansat ”în mod irevocabil”, relatează AFP. ,,Asentimentul regal” reprezintă în Regatul Unit ultima etapă a procedurii legislative.

Concret, legea pune capăt supremației dreptului european asupra dreptului național și va integra în dreptul britanic doar legile comunitare pe care Londra dorește să le păstreze. Ca parte esențială a punerii în aplicare a Brexitului, această lege urmează să permită Regatului Unit continuarea funcționării normale după ce statul britanic va ieși din Uniunea Europeană. Actul confirmă data de 29 martie 2019, ora locală 23:00 ( 30 martie, ora 01:00 a României), drept dată oficială a ieșirii din UE.

”Brexiter”-ii radicali au sărbătorit adoptarea textului ca pe o garanție a faptului că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, în pofida incertitudinii care planează asupra negocierilor cu Bruxellesul. Șansele unei eventuale reveniri asupra deciziei britanicilor de a părăsi UE sunt ”acum nule”, a apreciat ministrul eurosceptic al Comerțului Internațional Liam Fox, în opinia căruia adoptarea legii a lansat ”în mod irevocabil” implementarea Brexitului. Influentul deputat conservator Jacob Rees-Mogg, un susținător al unui Brexit fără concesii, consideră că sfârșitul acestui proces legislativ agitat înseamnă că Theresa May va putea să continue negocierile cu Bruxellesul dintr-o poziție ”mult mai puternică”.