ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Britanicul Peter Higgs şi belgianul François Englert au câştigat marți Premiul Nobel pentru Fizică pe 2013, pentru că au pus fundamentele teoretice ale modului în care particulele subatomice au dobândit masă.

Teoriile celor doi fizicieni au fost confirmate anul trecut  experimentele de la CERN prin care s-a ajuns la descoperirea bosonului Higgs, aşa-numita "particulă a lui Dumnezeu".

Anunţul, aşteptat cu nerăbdare de comunitatea ştiinţifică, a fost întârziat cu o oră, situaţie neobişnuită cu astfel de ocazii.

Englert şi Higgs au teoretizat necesitatea existenţei "particulei lui Dumnezeu" încă din anii '60 pentru a putea răspunde dilemei de ce materia are masă.

Premiile Nobel au fost instituite la iniţiativa savantului și omului de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a lăsat prin testament ca veniturile averii sale impresionante să fie oferite în fiecare an sub formă de premii celor care au adus cele mai mari servicii umanității.

Primele distincţii au fost acordate la 10 decembrie 1901, la cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel.

Fizica este al doilea Nobel din acest an, după cel pentru  Medicină obținut luni de James E. Rothman de la Universitatea Yale, Randy W. Schekman – de la  Berkeley  şi Thomas C. Südhof - Universitatea Stanford pentru că au desluşit misterul prin care celula îşi organizează sistemul de transport.