ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bucătarul-şef de la Palatul Elysee, Bernard Vaussion, s-a pensionat joi, după patru decenii petrecute în slujba artei culinare, timp în care a avut ocazia să pregătească mesele pentru şase preşedinţi francezi şi pentru invitaţii acestora, relatează AP şi Reuters.

Vaussion, în vârstă de 60 de ani, a gătit joi ultimul său prânz pentru preşedintele Francois Hollande, un adevărat festin de adio compus din crab cu sos remoulade, turnedo cu ciuperci şi millefeuille cu zmeură.

În ultima sa zi de serviciu în bucătăria de 500 mp, în a cărei "panoplie" figurează şi tigăi de cupru din secolul al XIX-lea, de pe vremea regelui Louis Philippe, Vaussion a dezvăluit că actualul şef de stat 'este un om căruia îi place să mănânce' şi nu are multe antipatii culinare. Hollande s-a rotunjit în cele 17 luni de când se află în fruntea ţării, notează Reuters.

De altfel, Vaussion a recunoscut, diplomatic, că toți preşedinţii pentru care a gătit au fost gurmanzi, dar “președintele Chirac avea un apetit uşor supradezvoltat”.

În schimb, pe timpul hiperactivului Nicolas Sarkozy, atent la kilograme şi pasionat de mişcare, brânza a dispărut de la Elyse. Mândrii ale Franţei precum Roquefort, Camembert sau Brie de Meaux au fost “rehabilitate” după alegerea lui Hollande, în mai 2012.

Bernard Vaussion a mai remarcat, totodată, că, în ultimii 15 ani, în bucătăria de la Elysee s-au produs unele schimbări ce reflectă tendinţele culinare mondiale: mâncarea este mai uşoară, iar modul de pregătire a meselor este simplificat.

În acelaşi timp, au dispărut unele ingrediente de lux, cum sunt trufele sau homarul, a spus Vaussion, semnalând austeritatea care a afectat, se pare, şi crama palatului prezidenţial.

Bernard Vaussion va fi înlocuit de Guillaume Gomez, în vârstă de 35 de ani, care lucrează deja de 17 ani în bucătăria prezidențială.