ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inaugurat cu fast, bustul lui Sergiu Nicolaescu din oraşul natal, Târgu Jiu, va deveni curând istorie. Specialişti de la Ministerul Culturii au decis că sculptura nu seamănă deloc cu marele regizor şi trebuie dată jos de pe soclu. Localnicii au dat şi ei verdictul: statuia aduce mai degrabă cu primarul.

La patru luni de la instalarea bustului, artiştii spun că sculptura nu are nimic în comun cu chipul regizorului Sergiu Nicolaescu. Ministerul Culturii s-a simţit obligat să facă dreptate.

„S-a reproşat că nu există o asemănare între marele actor şi regizor şi bust”, spune Ramona Evulescu, purtător cuvânt al Primăriei Târgu Jiu. Bustul va dispărea din oraș şi, dacă este să ne luăm după părerea localnicilor, nu e nici o pierdere. Nu sunt încântaţi de modul în care a fost imortalizat ilustrul lor concetăţean. Unii găsesc chiar o suspectă asemănare cu alt personaj din oraş.

„Cu domn primar, da”, consideră un localnic.

„Eu am mai trecut pe aici şi am văzut şi nu seamănă. Au zis că mai fac ceva la el, dar văd că nu au făcut”, spune un alt localnic.

Sculptura a fost comandată şi plătită de soţia lui Sergiu Nicolaescu şi de preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Nici unul nu regretă investiţia.

„Nu este o fotografie care să reprezinte exact realitatea”, afirmă Dana Nicolaescu.

Ca să se apere, sculptorul care a cioplit în bronz spune că opera lui seamănă cu regizorul, dar în varianta tânără.

„Am lucrat o vară la el, m-am documentat cu toate pozele pe care le-am avut și am considerat că un bust nu trebuie neapărat să semene”, susține Rodion Gheorghiță, sculptor.