Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizările privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că legea privind înființarea Fondului Suveran a fost declarată neconstituțională, deoarece acesta nu trebuia înființat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern. Sesizările fuseseră formulate de președintele Klaus Iohannis și de către parlamentarii PNL, USR și PMP. 
 
Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înființează Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Scopul declarat al Fondului Suveran este de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați. Modele asemănătoare există în mai multe țări, de departe cel mai cunoscut fiind fondul suveran norvegian. Înființat în 1990 și alimentat în special din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, acesta a atins valoarea de 1 trilion de dolari în toamna anului trecut. 
 
Acționarul FSDI ar fi statul român, iar capitalul social se ridică la 9 miliarde de lei. În urma deciziei CCR, coaliția PSD-ALDE ar avea calea deschisă pentru înființarea Fondul Suveran printr-o simplă hotarâre de guvern sau ordonanță de urgență. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews