ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizările privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că legea privind înființarea Fondului Suveran a fost declarată neconstituțională, deoarece acesta nu trebuia înființat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern. Sesizările fuseseră formulate de președintele Klaus Iohannis și de către parlamentarii PNL, USR și PMP. 
 
Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înființează Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Scopul declarat al Fondului Suveran este de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați. Modele asemănătoare există în mai multe țări, de departe cel mai cunoscut fiind fondul suveran norvegian. Înființat în 1990 și alimentat în special din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, acesta a atins valoarea de 1 trilion de dolari în toamna anului trecut. 
 
Acționarul FSDI ar fi statul român, iar capitalul social se ridică la 9 miliarde de lei. În urma deciziei CCR, coaliția PSD-ALDE ar avea calea deschisă pentru înființarea Fondul Suveran printr-o simplă hotarâre de guvern sau ordonanță de urgență.