ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Suprem al Magistraturii vrea să estompeze spectacolul plimbării inculpaţilor din diferite dosare penale încătuşaţi prin faţa jurnaliştilor.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

În acest sens, membrii CSM vor face o analiză comparativă cu legislaţia altor state din Uniunea Europeană pentru a vedea dacă această practică este aplicată şi în alte părţi.

"Spectacolul nu îl fac procurorii. (...) Trebuie să facem un examen de legislaţie comparată, în aşa fel încât să găsim cele mai bune pârghii ca să mai estompăm fenomenul. Dacă este nevoie de un articol legislativ, o să propunem ministrului Justiţiei să facă un demers în acest sens", susţine preşedintele CSM, judecătorul Marius Badea Tudose, pentru Mediafax.

Un alt membru al CSM anunţă că şi ambasadele străine ar susţine o schimbare a procedurii privind reţinerea învinuiţilor şi prezentarea lor în faţa instanţei.

"Eu m-am preocupat şi am avut deja discuţii. Trebuie să vedem dacă poate să fie un spectacol ceea ce se întâmplă zi de zi şi trebuie să vedem dacă în alte ţări lucrurile stau aşa. După semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie să vedem care este legislaţia, să facem un examen de legislaţie comparată şi să ne punem problema şi noi, chiar dacă putem găsi răspunsuri şi în Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum să impunem o regulă pentru ceea ce se întâmplă zi de zi", este de părere judecătorul Mircea Aron, membru al CSM.