ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 27 martie Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Matroana din Telsalonic.

Sfânta Matroana a fost o copilă săracă şi orfană, ce a trăit în secolul III sau în secolul IV. Aceasta era roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic, numită Pautilla. Aceasta neîncetat îşi bătea joc de credinţa Matronei şi tot timpul căuta toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos şi să meargă împreună cu ea la sinagoga. Când Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit că sluga sa merge în ascuns la biserica creştinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creştinească?" La această întrebare Matroana a răspuns: "De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştinească, iar de la sinagoga iudaică s-a depărtat, nu ma duc la sinagogă, ci la biserică".

[P] Cărarea Împărăţiei - Arsenie BOCA - comanda online

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini şi a lăsat-o fără mâncare.Însă, Matroana şezând în genunchi la rugăciune şi slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu. Apoi Matrona a fost încuiată şi înfometată încă de două ori, în cele din urmă murind din cauza lipsei de hrana. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creştinii au luat trupul muceniţei şi l-au îngropat cu cinste. Mai târziu, Alexandru, episcopul Tesalonicului, a zidit o biserică în numele sfintei, punând aici și cinstitele sale moaște.

Pautilla a trecut la cele veşnice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Muceniţe Matroana.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mieluşeaua Ta, Iisuse Matroana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc cu Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.