ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl pomenește duminică, 26 aprilie, pe Sfântul Mucenic Vasile, fost episcop al Amasiei, pe vremea împăratului Liciniu.

Acesta din urmă, fiind căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina, a îndrăgit pe una din slujnicele soției sale, pe fecioara Glafira. Ea i-a mărturisit totul împărătesei, care a trimis-o pe fecioară departe de curtea imperială de la Nicomidia, potrivit creștinortodox.ro

Ajungand Glafira în cetatea Amasia, a fost întâmpinată și primită cu bunătate de Episcopul Vasile, împreună cu alți creștini. Ea a dăruit toți banii pe care îi primise de la impărateasă, bisericii din Amasia. Aflând Liciniu unde a ajuns slujnica, a poruncit să fie aduși din Amasia atât Sfântul Vasile, cât și fecioara Glafira.

Între timp, Glafira a murit, iar soldații l-au adus în fata lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfântul Vasile a fost omorât prin tăierea capului și aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserică.