ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un plan schițat de omul de afaceri Tim Draper de a sparge California în  șase state separate va fi supus votului cetățenilor californieni.

Astfel, o petiție în favoarea acestei idei a adunat 808.000 de semnături necesare pentru un referendum care urmează să se țină în noiembrie 2016. The Independent scrie că  inițiatorii campaniei non profit "Șase Californii" au anunțat deja că vor depune oficial listele de semnături, miercuri, în capitala Californiei, Sacramento.

California este cel mai populat stat american,cu 38 de milioane de locuitori și o economie situată in primele 10 ale lumii.

Tim Draper, care a făcut avere investind în companiile Hotmail, Twitter, Tesla și Skype, susține că statul este prea mare și prea divers pentru a fi și guvernabil, el cheltuind 5 milioane de dolari din buzunarul propriu pentru a promova ideea.

"Cel mai puternic argument în favoarea celor 6 Californii este faptul că nu suntem bine reprezentați. Fiecare regiune are propriul ei interes și cred că statul este neguvernabil pentru că regiunile nu pot împaca toate aceste interese. Mă gândesc la cele 6 Californii ca au nevoie de un restart, ca să le permitem acestor state ăa coopereze și să intre în competiție unul cu celălalt", explică Draper într-un interviu acordat în luna februarie.

Harta Californiei regândită de Draper ar include un stat nou numit Silicon Valley, care ar deține orașul San Francisco și sediile multora dintre cele mai de succes firme din lume, cum ar fi Apple sau Google. Orașul San Diego și regiunea Orange ar deveni parte a Californiei de Sud iar Los Angeles ar deveni capitala Californiei de Vest. Pământurile din jurul orașelor Bakersfield, Fresno și Stockton vor fi cunoscute drept California Centrală, California de Nord ar avea în centru orașul Sacramento și terenurile cu vie din jur, în timp ce nordul îndepărtat al actualului stat, ar deveni statul Jefferson.

Cu toate aceastea, experții susțin că planul nu are nicio șansă de reușiăa, majoritatea democrată din Parlamentul Californiei opunându-se acestei idei. Mai mult,  un sondaj realizat în februarie arată ăa 59% dintre californieni resping inițiativa.

Presupunând că votanții ar aproba decizia, aceasta tot ar trebui sa fie aprobată de Congresul SUA. Datorită faptului că fiecare stat are 2 senatori la Washington, noile teritorii ar putea astfel să trimită în Congres 10 noi senatori.