O cămașă populară purtată la Marea Unire de la Alba Iulia a fost prezentată la "Sărbătoarea Muzeelor Sătești” din Șopotu Vechi, județul Caraș-Severin. Cămașa este păstrată cu sfințenie de familia colonelului în rezervă Constantin C. Gomboș. 
 
"Mi-a dăruit-o mie mătușa după moartea unchiului și a zis <S-o porți, Costică, pentru că asta a fost acolo, la Alba Iulia, a fost și la încoronare la 15 octombrie 1922 și la serbarea de zece ani care s-a făcut la 21 mai 1929. Este sufletul neamului nostru într-un costum popular”, povestește colonelul în rezervă pentru Radio Timișoara. 
 
Confecționată într-un atelier din zona Săliștea Sibiului, cămașa a fost realizată acum mai bine un secol. În 1918, patronul atelierului de costume tradiționale din Sibiu și-a luat ucenicii, calfele și familia și au plecat cu toții la Marea Adunare de la Alba Iulia.
 
Tema sărbătorii „Muzeelor Sătești” a fost Primul Război Mondial și Marea Unire, reflectate în exponatele muzeelor și colecțiilor sătești. În zona Văii Almăjului, care l-a dat istoriei și pe marele patriot român Eftimie Murgu, există un adânc respect pentru propriul trecut și pentru tradiții. Un exemplu grăitor este cel dat de dascălul Gherorghe Rancu Bodrog, care după o jumătate de secol de activitate în învățământ, străjuiește Colecția Privată de Arheologie și Etnografie Almăjul. Colecția învățătorului almăjan din Șopotu Vechi cuprinde aproape 2500 de exponate, de la ceramică și unelte din epoca bronzului, la monede romane sau din alte vremuri, la icoane pe sticlă, costume populare, arme și unelte folosite de românii bănățeni de-a lungul timpului.  


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews