O cămașă populară purtată la Marea Unire de la Alba Iulia a fost prezentată la "Sărbătoarea Muzeelor Sătești” din Șopotu Vechi, județul Caraș-Severin. Cămașa este păstrată cu sfințenie de familia colonelului în rezervă Constantin C. Gomboș. 
 
"Mi-a dăruit-o mie mătușa după moartea unchiului și a zis <S-o porți, Costică, pentru că asta a fost acolo, la Alba Iulia, a fost și la încoronare la 15 octombrie 1922 și la serbarea de zece ani care s-a făcut la 21 mai 1929. Este sufletul neamului nostru într-un costum popular”, povestește colonelul în rezervă pentru Radio Timișoara. 
 
Confecționată într-un atelier din zona Săliștea Sibiului, cămașa a fost realizată acum mai bine un secol. În 1918, patronul atelierului de costume tradiționale din Sibiu și-a luat ucenicii, calfele și familia și au plecat cu toții la Marea Adunare de la Alba Iulia.
 
Tema sărbătorii „Muzeelor Sătești” a fost Primul Război Mondial și Marea Unire, reflectate în exponatele muzeelor și colecțiilor sătești. În zona Văii Almăjului, care l-a dat istoriei și pe marele patriot român Eftimie Murgu, există un adânc respect pentru propriul trecut și pentru tradiții. Un exemplu grăitor este cel dat de dascălul Gherorghe Rancu Bodrog, care după o jumătate de secol de activitate în învățământ, străjuiește Colecția Privată de Arheologie și Etnografie Almăjul. Colecția învățătorului almăjan din Șopotu Vechi cuprinde aproape 2500 de exponate, de la ceramică și unelte din epoca bronzului, la monede romane sau din alte vremuri, la icoane pe sticlă, costume populare, arme și unelte folosite de românii bănățeni de-a lungul timpului.  2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.