ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorul cărţii "Stalin mi-a furat copilăria", Boris Vasiliev, susţine campania ziarului Timpul "Vorbesc româneşte, sunt, deci român", se arată într-un articol postat pe siteul oficial al publicaţiei de la Chişinău.

Vasiliev aduce ca argumente sacrificiile înaintaşilor basarabenilor care au pierit în timpul ocupaţiei sovietice.
La întrebarea cine suntem au răspuns strămoșii noștri, toți românii basarabeni care mureau în lagărele Siberiei. Printre ei a fost și tata, care a murit cu speranța că neamul se va trezi și-și va spune numele adevărat.

În dosarul lui, extras din arhivele KGB-ului, am descoperit că tata se iscălea cu litere latine și se considera român, el, primar în satul Molovata, județul Orhei. S-a ținut de etnia lui română, de limba lui română și scrisul lui român, până l-au împușcat. Am găsit dosarul finului lui din Susleni. Acela nici numele nu și l-a schimbat.ușii îi spuneau Stepan, dar el zicea „Nu, eu sunt Ștefan”.

Prin campania aceasta trebuie să arătăm că străinii nu au ce ne învăța care e limba noastră. Moldoveneasca e pur și simplu un dialect, a spus Vasiliev.

Campania "Vorbesc românește, sunt, deci român!” a fost declanşată de cotidianul Timpul din Chişinău, pentru încurajarea cetăţenilor din R.Moldova să declare la recensământul din Aprilie că vorbesc limba română, fapt consfinţit şi de Curtea Constituţională a ţării.