ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul diplomat Neagu Djuvara(98 de ani) a declarat că mândria de a fi ortodox şi român, în aceste vremuri, este un "anacronism". Într-un interviu pentru Gândul, fostul diplomat s-a referit la mesajul de campanie al lui Victor Ponta, afirmând că îi aduce aminte de legionarism.

"Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum”, a declarat el.

Neagu Djuvara a fost, în tinereţe, legionar, mai precis între "17 şi 21-22 de ani", însă afirmă că bătrâneţea l-a făcut să înţeleagă "cât de distructivă poate fi ideologia mişcării legionare".

Cu toate acestea, chiar în ultimii ani, cu diferite ocazii, Neagu Djuvara a avut poziţii conciliante şi chiar a apărat Mişcarea Legionară. La lansarea volumului de mărturii "Ţara, Legiunea, Căpitanul"( Humanitas, 2008), Djuvara "e de părere chiar că, evidenţiind caracterul pur naţional al fenomenului şi idealismul său, cartea e chiar, cu ghilimelele de rigoare, 'periculoasă' pentru un public care poate nu e pregătit pentru toate adevărurile rostite de cei intervievaţi".

În volumul, "O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri"(Humanitas 2010), Neagu Djuvara îi acuză pe "adversarii  Gărzii de Fier" că denaturează adevărul :

Mai întâi, să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mişcarea Legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste”, la pagina 214.

Tot la această pagină, Djuvara vorbeşte admirativ despre Mişcarea lui Codreanu, despre care spune că avea un "parfum arhaic", iar liderul legionar mergea "călare pe un cal alb, ca în basme". Tot fostul diplomat mai afirma în volum că legionarii erau mânaţi de un "entuziasm oarecum copilăresc", care a fost "atât de contagios încât după puţin timp se poate spune că o mare parte a tineretului studenţesc, dar şi preoţi, meseriaşi, muncitori se leagă de această mişcare legionară".

Un an mai târziu, Djuvara a vorbit într-un documentar al TVR, intitulat "Profesorul şi discipolii săi" despre personalitatea lui Corneliu Codreanu. În contextul unui interviu acordat de Codreanu lui Bertrand de Jouvenel în publicaţia franceză "Gringoire", Djuvara a afirmat că şeful Mişcării Legionare "avea ceva. Avea ceva care ieşea din el. Şi cu care hipnotiza lumea. Şi nu numai pe care-i vedea, să spui că era hipnotizare. Ăsta era la distanţă, prin felul lui de a acţiona.(CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA)"

Neagu Djuvara a fost acuzat de mai mulţi istorici pentru că ar urmări denaturarea adevărului despre întemeierea Ţării Româneşti. Principala sa afirmaţie, aceea că Negru-Vodă a fost de origine cumană a fost demontată de mai mulţi istorici, între care George Damian, Matei Cazacu şi Dan Ioan Mureşan.

De altfel, despre volumul lui Djuvara(Thocomerius-Negru Vodă Un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti), s-a spus că este "ridicol" şi "cam minte".