ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidații respinși la alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al TVR vor să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Anunțul a fost făcut miercuri de patru dintre cei cinci candidați respinși, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul organizației Active Watch din Capitală. Aceștia sunt Stelian Damov, Adrian Valentin Moise, Laurențiu Năstase și Traian Drumcea. Alături de ei a mai fost respins de la alegerile pentru CA al TVR și Cezar Ion.

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanții salariaților din TVR să poată fi aleși doar dintre persoane din interiorul instituției. Potrivit unui comunicat al Active Watch, "această măsură restricționează dreptul angajaților instituției de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societății civile" și "contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR care prevede dreptul salariaților de a-și alege doi reprezentanți în Consiliul de Administrație, fără nicio restricție".

Damov a spus că este prima dată când este introdusă o asemenea restricție în ceea ce privește alegerile pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al TVR. Adrian Moise a povestit că și-a depus candidatura pentru un post în Consiliul de Administrație al TVR pe 13 ianuarie și, după ce a aflat că a fost refuzat, a solicitat o motivare în scris. Cei patru au spus că vor folosi astfel de motivări pentru a contesta decizia CA.

Damov a adăugat că procedura de lansare a alegerilor pentru CA al TVR este "prematură și fără vreun suport legal", deoarece este făcută într-o perioadă în care Parlamentul se află în vacanță.

Aflat la întâlnire, președintele Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, Cristian Godinac, a calificat decizia Consiliului Director drept "un grav abuz". "Conducerea interimară a comis o ilegaltate, o discriminare", a spus acesta, referindu-se la faptul că angajații TVR sunt obligați astfel să își aleagă reprezentanții doar din interiorul TVR.

Acesta a precizat că Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind a sesizat în acest sens Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, lansând de asemenea o atenționare la adresa parlamentarilor care se gândesc să valideze această decizie. Cei prezenți la întâlnire au amintit că, din 24 de candidaturi depuse pentru CA al TVR, doar 19 au fost acceptate.