ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recenta decizie de a denumi alianţa electorală prezidenţială, dintre PDL şi PNL, drept Alianţa Creştin Liberală este "stranie", afirmă Iulian Capsali, al doilea cel mai bine clasat candidat independent la ultimele alegeri europarlamentare. Cunoscutul regizor şi publicist, dar şi credincios ortodox, a comentat, în exclusivitate pentru ActiveNews, decizia de celor două partide.

"Asocierea mi se pare stranie, dar exprimă oarecum confuzia ontologică în care ne cufundăm, din dorinţa de a imita modelele occidentale cu orice preţ, specifică elitelor naţionale în istoria modernă. Pentru că ortodoxia este incompatibilă cu instrumentalizarea ei politică. Creştinismul partinic este specific mentalităţii catolico-protestante, chiar dacă şi acolo există un recul, cel puţin în folosirea denumirii de "partid creştin", singurul care mai supravieţuieşte fiind CDU în Germania - de unde şi inspiraţia celor care au făcut acest amestec ideologizant. Mai avem o problemă: creştinismul şi liberalismul au o anumită doza de incompatibilitate, întrucât doctrina politică este, grosso modo, una în care economia şi mai ales profitul primează, pe când în creştinism profitul, îmbogăţirea ca scop este o frâna în calea mântuirii.

Hristos are în grijă sufletele noastre, ceea ce un partid nu o să o poată face niciodată, decât dacă are accente eshatologice.De ce mi-a fost mereu teama este tocmai de incercarea de legitimare a politicului prin creştinism, iar la noi prin ortodoxie.Deci, pe scurt, adăugarea particulei CD la PNŢ nu a ferit acest partid de la dispariţie ", a spus Capsali pentru ActiveNews.