ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu 22 septembrie 2014, până în octombrie 2014, românii trebuie să primească, de la Ministerul Sănătăţii, controversatele carduri cu microcip.

Acestea sunt informaţiile din microcipul cardului:
- numele, prenumele şi CNP-ul asiguratului;
- codul unic de identificare în sistemul de asigurări;
- numărul cardului naţional de sănătate;
- diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice;
- grupa sanguină şi RH-ul;
- acceptul exprimat în timpul vieţii de a dona organe după deces;
- numele medicului de familie şi datele lui de contact.

Unele dintre aceste date reprezintă, conform multor specialişti, o vulnerabilitate şi un pericol pentru români. În ce constă acesta explică Dr. Vasile Astărastoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi:

• Cardul este numai aparent în favoarea asiguraţilor.

• Este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate să afle tot. Acest lucru violează drepturile la intimitate şi la demnitate ale persoanei şi poate să aducă mari prejudicii.

•Cardurile de asigurări de sănătate reprezintă o lipsă de protecţie a informaţiilor strict personale, iar dosarul patologic al pacientului nu trebuie trecut pe acestea.

• Consider că nu există sistem pe care hackerii să nu-l poată sparge într-un timp foarte scurt. Nu vreau să bag panică în rândul populaţiei, dar  cei care susţin acest demers trebuie să îşi asume pe deplin responsabilitatea pentru efectele ce pot apărea. Orice elemente referitoare la patologia pacientului trebuie trecute pe card numai cu acceptul acestuia.

•La Consiliul Europei există o presiune imensă din partea firmelor de asigurări pentru a deveni legal accesul la informaţiile despre sănătatea oamenilor.

• Forţa financiară uriaşă a acestor "rechini" face ca datele despre posibilele boli ale oamenilor să ajungă la ei pe birou pentru ca ei sa ştie dacă fac sau nu poliţele de asigurare şi la ce preţ.

• Există riscul discriminării persoanelor, pe baza informaţiilor personale asupra stării de sănătate, atâta vreme cât acestea nu mai sunt protejate.

Se introduce o nouă taxă , fără ca populaţia sa fie întrebată, deşi românii plătesc asigurările de sănătate., conform site-ului suntsanatos.ro. Altfel spus, românii care nu vor cardul cu microcip vor plăti de doua ori asistenţa medicală.