ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin are nevoie urgentă de consolidare. Conacul, vechi de 140 de ani, stă să se prăbuşească. Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea averii lui Iuliu Maniu, a cerut an de an sprijin de la Ministerul Culturii, dar nu a primit nici un răspuns.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Tencuială şi ţigle căzute pe jos, geamuri sparte şi pereţi care stau să se prăbuşească. Aşa se poate descrie conacul de la Bădăcin, devenit azi o ruină,  potrivit digi24.ro.

"La Bădăcin, parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”Asta spunea Iuliu Maniu despre locul în care s-a născut.

A fost de trei ori prim-ministru al României, dar nu şi-a cumpărat niciodată altă casă în afara conacului din Bădăcin, construit în 1879 de tatăl său. După 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a devenit cămin pentru copiii cu handicap sever.

Episcopia Greco-Catolică Oradea, moştenitoarea de drept a averii lui Maniu, a cheltuit 15.000 de lei pentru studii şi expertize necesare restaurării. Banii pentru lucrări, ceruţi în nenumărate rânduri Ministerului Culturii, nu au venit niciodată.

"În ultimii ani nu am obţinut pentru nici o clădire monument istoric bani pentru restaurare”, spune Valeria Lehene, referent de specialitate Direcţia pentru Cultură Sălaj.

Valoarea totală a proiectului de restaurare a casei memoriale Iulia Maniu se ridică la 350.000 de euro, o sumă infimă în comparaţie cu şpăgile încasate de politicieni.