ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După o lungă bătălie mediatică, susţinută şi pe meleaguri străine, casa de la Mihăileni (judeţul Botoşani) a mamei lui George Enescu a fost clasată ca monument istoric, putând fi astfel salvată de la distrugere. În prezent, acest imobil se află într-o avansată stare de degradare.

"Imobilul «Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu», din comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, se clasează ca monument istoric, categoria memorialistic, gripa valorică «B», cod în Lista monumentelor istorice BT-IV-m-B- 21063", se arată într-un Ordin al Ministerului Culturii publicat recent în Monitorul Oficial.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit, toate vacanţele pe care genialul compozitor le petrecea în România le împărţea între casa tatălui de la Cracalia şi cea a mamei de la Mihăileni.