ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pentru studierea fenomenului dependențelor este de ajutor o cercetare generală, ”macroscopică” a lor, ca și problematică unitară, pentru a găsi cauzele culturale și psihologice care le determină. De-a lungul timpului, s-au scris multe texte care încearcă să explice cauzalitatea dependențelor, invocând o cauză unică. Unii o atribuie pierderii credinței epocii noastre, alții indiferenței societății și forțelor de ordine.

Care este, în principiu, semnificația clinică a dependențelor din perspectivă psihiatrică? Toate variantele de mai jos sunt valabile.
a) O expresie a deprimării și totodată un mijloc de ”alinare”;
b) Antideprimante improvizate, cu efect clinic asemănător folosirii diverselor medicamente;
c) Expresia unei patologii opresive ce apare sub chipul strângerii de informație ori a cumpărăturilor (shoppingului) ori a plăcerii;
d) O amăgire limitativă a personalității prin construirea unei false identități realizate prin decizia și voia celui în cauză;
e) Canale de transmitere a unei patologii pervertite;

Deși fenomenul dependențelor a existat în toate epocile și toate locurile , cauzele creșterii lui actuale trebuie găsite în trecerea de la modernism la postmodernism. Concret, acesta este echivalent cu trecerea de la ”cuvânt” la ”experiență”, de la ”puterea de convingere” la ”vrajă”. Nu este greu de realizat că, în vremurile actuale, centrul de greutate se găsește în nervul optic și în restul simțurilor care trebuie să fie excitate non-stop. Astfel, se deschide drum puterii dependenței asupra sufletului.

O altă realitate care a început să se dezvolte încă din veacul al XX-lea a permis, la rândul ei, formarea unei anumite sensibilități față de dependențe. Este vorba despre societatea abundenței, a consumismului, în care elemente de dependență ( obiecte, cumpărături, activități etc.) sunt puse la dispoziție într-un număr mare iar accesul la ele se face cu foarte mare ușurință. Cu cât toate aceste produse, de la mâncare până la ultimele apariții în telefonia mobilă, sunt mai ”aruncate” în ochii oamenilor prin vehiculele publicității și ale marketing-ului, cu atât oamenii vor avea mai mult de luptă cu instaurarea dependenței (de obiecte, shopping etc.) Acest lucru duce, treptat, la denaturarea vieții sufletești omenești.

Desigur că sunt și oameni care nu cedează așa ușor ofertelor acestei lumi. S-a observat că un comportament de dependență este favorizat în cadrul personalităților care au mai accentuată fie componenta impulsivă, fie cea insistent opresivă, ambele având o proveniență biologică.