ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În China, organele deținuților condamnați la moarte sunt folosite pentru transplanturi. La un moment dat, metoda de execuţie s-a schimbat, trecându-se de la împuşcare la injecţia letală.

Mai mulţi bioeticieni şi-au pus problema dacă nu cumva această schimbare vizează şi protejarea sentimentelor pacienţilor (clienţilor) primitori ai organelor de la executaţi. Această problemă a fost pusă deoarece medicina arată că organele celor morţi de moarte violentă (d. ex. prin împuşcare) sunt de mai bună calitate la transplant decât ale celor morţi prin injecţie letală.

Pe de altă parte, unii pacienți nu doresc să primească organe de la oameni uciși, termenul de „crimă” (asociabil cu execuţia prin împuşcare) rezonând mai puternic în mintea oamenilor, în acest caz. În schimb, „injecţia” ar putea fi mai degrabă asociată cu „eutanasierea”, ceea ce pacientul nu mai traduce prin „crimă”, ca în primul caz, deși sentința deținutului este aceeași: „condamnare la moarte prin execuție”.

O parte din oamenii de știință consideră că pacienții aflați în „moarte” cerebrală sunt vii, totuși, când li se recoltează organele, ceea ce s-ar traduce „ucidere prin scoaterea succesivă a organelor vitale”.

(Problema ARZĂTOARE a transplantului de organe. Știința confirmă: DONATORII aflați în MOARTE CEREBRALĂ sunt VII)

Indiferent de metodă, crimă se numește orice „intervenție” ce ține de rațiuni umane, care duce la încetarea vieții cuiva. Ați dori să primiți vreodată un organ de la o persoană care a fost ucisă? Oare scopul scuză, și de această dată, mijloacele? Mai mult: Ați dori ca statul să adopte consimțământul prezumat?