ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Descoperire arheologică extrem de importantă la Galați, în mijlocul unui cartier de blocuri. Dezgropat de sub un metru și jumătate de gunoaie, a ieșit la lumina zilei un cavou roman. Importanța descoperirii este dată în primul rând de perioada în care acesta a fost realizat. Datat ca aparținând sfârșitului de secol III, început de secol IV, adică după retragerea aureliană, acesta poate atesta că administrația romană nu s-a retras cu totul la sud de Dunăre.
 
Construcția de formă rectangulară are o lungime de 9,4 metri, o lățime de 8,2 metri și este compusă din două camere. Cea mai importantă descoperire s-a făcut în zona centrală a camerei mici: „Am reușit să găsim într-o groapă un mic tezaur format din foițe de aur, decorate cu diverse motive geometrice, și 20 de pietre semiprețioase, numite almandine. Sunt niște pietre roșu-rubiniu care se foloseau ca piese de montură la inele, broșe și la pandantive, în antichitate. Foițele de aur asociate cu aceste pietre prețioase au fost găsite și la Constanța, într-un mormânt de copil, datat în secolul II după Hristos, lângă consulatul turc. Din secolul II până în secolul V, aceste piese de montură capătă o mare răspândire”, a dezvăluit arheologul Gabriel Jugănaru, șeful șantierului arheologic, pentru publicația gălățeană www.viata-libera.ro. 
 
Cavoul adăpostește rămășițele unui comandant militar.Construcția era întreagă în 1974, dar a fost aproape distrusă de cei care au făcut groapa pentru fundația unui bloc. Săpăturile au fost realizate cu ajutorul municipalității, care a anunțat că vrea să valorifice aceste zone și să reînvie turismul arheologic de la malul Dunării.