ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Cazul Anca", cea mai mare eroare judiciară din România, a fost închis pentru a doua oară. Iar fiica lui George Samoilescu, șoferul de taxi arestat, torturat și condamnat pe nedrept la 25 de ani de temniță și torturat, va primi o despăgubire de doar 10.000 de euro, conform deciziei definitive a Curții de Apel de marți. Samoilescu a fost torturat de milițieni și procurori, acest caz cutremurator scoțând la lumină bestialitatea milițienilor si procurorilor de caz.

Un om nevinovat, Gheorghe Samoilescu, a fost arestat, torturat şi condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru o crimă pe care nu a comis-o, în 1977. Nevinovăţia lui a fost descoperită când era prea târziu, după ce făcuse câțiva ani de pușcărie. În februarie 2014, Tribunalul Bucureşti a hotărât că fiica lui George Samoilescu trebuie să primească 500.000 de euro daune morale. Statul a atacat hotărârea, iar Curtea de Apel Bucureşti a venit cu decizia definitivă: despăgubirile vor fi de doar 10 mii de euro, informează TVR.ro

În vara anului 1977, o tânără de 19 ani, Anca Broscoţean, a fost ucisă. Bucăţi din trupul ei au fost găsite prin mai multe zone ale Bucureştiului. Chiar Nicolae Ceauşescu s-a interesat de anchetă, iar criminaliştii s-au grăbit să găsească un criminal. Când miliţienii au descoperit în agenda victimei şi numărul de telefon al unui taximetrist, Gheorghe Samoilescu, l-au transformat în pricipalul suspect, deşi nu avea nicio legătură cu crima.

"A fost arestat, a fost arestată mama. Bunica din partea mamei era deja bolnavă, când a văzut-o pe mama în puşcărie a murit de supărare. Ceilalţi doi s-au sinucis, adică tata lui tata şi mama vitregă. Aşa ne-au spus", povesteşte fiica lui Gheorghe Samoilescu.

Cei trei copii ai familiei Samoilescu au ajuns prin orfelinate. Cel mai mare dintre ei avea 7 ani. Mama lor a fost eliberată după 9 luni de arest.

Samoilescu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Dar până la urmă a fost prins adevăratul criminal, iar în 1981, Samoilescu a fost eliberat. Apoi, tot restul vieţii, s-a luptat în zadar pentru a fi reabilitat. A murit în 2005.

În iulie 2013, fiica lui Gheorghe Samoilescu dat în judecată statul român pentru grava eroare judiciară şi a cerut daune morale. Tribunalul Bucureşti a decis după câteva luni ca ea să primească 500.000 de euro. A urmat recursul, iar decizia finală a stabilit despăgubiri de 50 de ori mai mici: 10.000 de euro.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. "Cazul Anca" este, pentru a doua oară, închis.