ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Condamnări dure pentru cei patru mercenari ai fostei firme americane de securitate Blackwater, pentru rolul pe care l-au jucat într-un atac armat soldat cu moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 12, pe 14 septembrie 2007, în piața Nisoor.

[P] <Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Lunestistul Nicholas Slatten a fost condamnat pe viaţă. Ceilalţi trei membri ai Blackwater - Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard - au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare pentru multiple capete de acuzare de crimă, tentativă de crimă şi folosirea unei arme de foc în timpul comiterii unor infracţiuni penale, relatează Sky News.

Procurorii au prezentat atacul armat, comis într-o intersecţie aglomerată din centrul Bagdadului, drept o ambuscadă neprovocată de către civili. Până în ultima clipă însă foştii agenţi au afirmat că au acţionat în legitimă apărare atunci când au deschis focul în Piaţa Nisoor. Ei au folosit mitraliere şi lansatoare de grenade asupra unor civili irakieni neînarmaţi, printre care se aflau femei şi copii. Atacul a avut loc la trecerea unui convoi Blackwater Worldwide care încerca să deschidă drumul unor diplomaţi americani.

Cei patru au fost delcarați vinovaţi anul trecut pentru rolul pe care l-au jucat în acest masacru care a provocat un val de proteste internaţionale, a alimentat sentimentul anti-american din Irak şi a determinat Bagdadul să scoată firma din ţară.

Pentru mulţi dintre irakieni, atacul a ajuns să reprezinte simbolul impunităţii americanilor şi cel mai grav exces de zel al unei firme căreia Washingtonul i-a "externalizat" numeroase responsabilităţi în timpul războiului. Cât despre compania Blackwater, aceasta a plătit sume necunoscute de bani familiilor victimelor, evitând un proces. Ea și-a schimbat numele în Academy şi are sediul în Virginia.