ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum câteva zile, senatorul liberal Crin Antonescu a anunţat că renunţă şi la ultima funcţie deţinută, şefia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei. Retragerea sa treptată de pe scena politică pare să fie un mister care combinat cu altă necunoscută, cea a ridicării bruşte a lui Klaus Iohannis, pare să contureze câteva explicaţii, afirmă ziaristul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Acesta vorbeşte de căderea într-un timp foarte scurt, 14 luni, al lui Crin Antonescu din toate funcţiile pe care le deţinea culminând cu anunțul abandonării definitive a politicii, anul viitor: "Practic, nu există lider politic de anvergură care să fi înregistrat, după revoluție, o mai mare cădere într-un răgaz atît de scurt." De cealaltă parte, în paralel cu decăderea lui Crin Antonescu s-a înregistrat ascensiunea stranie a lui Iohannis, "un pseudo-politician pe care nu prea îl recomanda nimic, cel puțin nu pentru politica mare".

Bogdan Tiberiu Iacob afirmă că cele două evenimente sunt strâns legate şi ar putea indica o schimbare majoră a politicii autohtone pentru următorii ani, semnale că ne aflăm în fața unei schimbări majore de paradigmă, începând chiar de la noul preşedinte.

"România viitorilor ani ar putea fi țara în care să se consfințească de facto eșecul politicii tradiționale, victimă a aplecării exagerate spre corupție a liderilor dîmbovițeni, a influenței rușilor etc și în care să se aplice planul B, recte guvernarea semi-militarizată, pe bază de cătușe DNA și dosare SRI. Totul, în speranța că pe acest fundal se va crea o clasă nouă de lideri, fără metehnele celor vechi", spune Bogdan Tiberiu Iacob.

Dovada acestui lucru o face chiar discursul preşedintelui, ce vorbea zilele trecute, despre efectele ”Dosariadei”,discurs ce reprezinta şi o recunoaștere oficială că acțiunea anti-corupție nu vizează doar pedepsirea infractorilor, ci și schimbarea din temelii a sistemului politic.

”Eu cred că va creşte credibilitatea clasei politice, fiindcă aici avem foarte multe aşa-numite dosare grele, care acum ajung să fie lucrate şi acum se face lumină. Părerea mea, că după ce se termină, vom avea mai puţini politicieni cunoscuţi şi este loc pentru ceva ce se numeşte înnoirea clasei politice. Mulţi dintre cei pe care i-am văzut ani sau decenii la rând la televizor vor fi în altă parte sau vor sta acasă, în cel mai bun caz, şi se va face loc pentru noi lideri, noi politicieni, pentru o nouă credibilitate.”, a declarat Iohannis.

La scurt timp după declarația spectaculoasă a președintelui, Crin Antonescu spune:

”Iohannis, între puţinele lucruri pe care le-a spus în campanie, au fost două foarte grele. Dacă cineva nu l-a crezut, îl priveşte. Domnul Iohannis a spus <<candidez şi vreau să fiu preşedinte pentru a schimba modul în care se face politică în România>> (…) Doi, domnul Klaus Iohannis este, şi prin experienţa sa de viaţă, şi prin natura sa, ca personalitate, un om aşezat, calm, care face lucrurile pas cu pas, dar cu o tenacitate şi cu o forţă ieşite din comun. Klaus Iohannis, având în vedere şi conjuctura, va fi un preşedinte extrem de puternic al României. România, de facto, va fi în următorii ani, un regim prezidenţial. Ceea ce îmi doresc, nu am de unde să ştiu, şi nu văd temeiuri care să ne facă pesimişti deocamdată, este ca forţa pe care împrejurările istoriei acestor ani i-o dau lui Klaus Iohannis să fie folosită în direcţia corectă, a reconstrucţiei unei clase politice, dar pe care trebuie să o facă forţe politice, forţe civile, societatea, nu DNA, nu SRI, că nu e treaba lor”, a declarat Antonescu într-o emisiune la B1Tv.

Declaraţia lui Antonescu atrage deci atenţia asupra faptului că urmează un regim de tip mână prezidențială forte, forţă ce nu îi aparţine lui Iohannis ci e asigurată de ”împrejurări ale istoriei”.

"Afirmațiile lui Crin, care însoțesc anunțul legat de retragerea sa definitivă din politică, în scurt timp, conturează, deci, imaginea unei Românii în care, în următorii ani, puterea va trece din mâinile partidelor politice, ale parlamentului și guvernului în mâinile parchetelor și serviciilor secrete, cu șeful statului ”la acoperire”.

Prin această prismă, retragerile lui Crin devin doar gesturile unui vizionar care a înțeles înaintea altora că vine marele ”reset”. Și că nu mai are nicio șansă în viitorul apropiat, așa cum nu mai au mulți alții", concluzionează Bogdan Tiberiu Iacob