ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Duminică, 16 martie a.c., câțiva activiști au organizat un „flashmob” în fața Ambasadei Marii Britanii în România, pentru a își exprima solidaritatea față de Barton Moss, localitatea engleză a cărei situație actuală seamănă izbitor cu cea de la Pungești. Locuitorii acesteia au același motiv de suferință: încălcarea dreptului lor la o viață sănătoasă și un mediu curat.

La protest au participat aproximativ 10-15 oameni. Chiar din fața Ambasadei au contactat-o telefonic pe Diane Steels, o activistă din Barton Moss, care luptă acolo împotriva fracturării hidraulice. Aceasta a anunțat că forțele de ordine au intervenit și acolo, împotriva locuitorilor, apărând interesele corporației. După spusele acesteia, 80 de oameni au fost răniți și peste 100, arestați. Diane Steels a mai zis că nu crede că guvernul lor va lua atitudine până când „careva o să moară pe acolo în conflictele cu poliția.”

Din păcate, în cazul de la Pungești, a existat cel puțin o victimă care a plătit cu viața pentru faptul că și-a apărat pământul pe care locuia și pe care a locuit neam de neamul lui timp de generații, însă dorința poporului nu este, în continuare, ascultată. Dreptul oamenilor la viață curată urmează a fi violat, deși unii și l-au apărat până la moarte. Guvernanții au aprobat fracturarea, pășind peste cadavre.
Activistul Alexandru Lișman informează:
„Barton Moss și Pungești sunt două comunități care își exercită dreptul la o apă și un pamânt sanătoase. Ambele au decis să refuze exploatarea gazelor de șist pe pământurile lor, iar prin urmare, ambele comunități au fost călcate în picioare de către forțele de ordine, care acționează precum firme private de securitate contractate de guvern pentru a apăra interesele corporațiilor. Foarte multă lume, când se referă la situația din România, folosește argumente ca ”așa e în România” sau ”așa sunt românii”, dar similitudinile clare dintre aceste două comunități ne spun altă poveste. Faptul că aceleași abuzuri se petrec într-o țară precum Marea Britanie, care pentru noi reprezintă, teoretic, un model pentru democrație și civilizație, ne arată că există o agendă globală ce se vrea a fi impusă cu aproape orice cost, iar exploatarea gazelor de șist se regăsește în această agendă. Azi noapte, sub ascunzișul întunericului și protecția jandarmeriei, a ajuns primul transport cu materialele pentru sondă la Pungești. S-a demonstrat încă odată că interesele corporațiilor sunt apărate în fața unei comunități care nu își dorește nimic altceva decât să fie lăsată în pace ca să se bucure de pământ și apă. Ce este cel mai trist, este faptul că acesta este un model pe care vor să îl repete prin toată țara și să reducă la tăcere toți oamenii care se împotrivesc acestei nenorociri. Vă rog să conștientizați că non-acțiunea în astfel de momente nu face nimic altceva decât să ajute la creare unui viitor monstruos. Ne vedem în stradă la 17:30 la TNB!”

A declarat, marți, 18 martie a.c.,  Alexandru Lișman.

În aceste imagini se pot poate observa cum polițiștii englezi arestează cu brutalitate o femeie, târând-o de pe câmpul unde ar trebui să fie instalată o sondă de fracturare:

[video ]http://www.youtube.com/watch?v=5bq8EtzoKaE[/video]