ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Există 4 mari cauze care stau la baza dependenței: ereditatea, caracterul și personalitatea, atmosfera, anturajul și condiția socială (divorț, lipsa de serviciu), spun specialiștii. Problemele principale care apar corelate cu dependența sunt, în primul rând, de ordin spiritual, și afectează relația persoanei cu Persoana care L-a creat, adica, cu Dumnezeu. În al doilea rând, problemele apar în relația sa cu sine, și persoana ajunge la o incapacitate de a-și organiza viața, de a avea niște repere moral-spirituale după care să se ghideze, să își ghideze gândurile, sentimentele și comportamentele de zi cu zi. Dependența îi afectează mai ales stima de sine, precum și relațiile cu cei din jurul său. Este vorba de un cerc vicios în care persoana dependentă este condamnată să se învârtă până când va găsi un liman, și o posibilitate prin care să ajungă să își dorească să iasă din acest cerc cu orice preț.

Statisticile arată că intervalul de la primul consum până la instalarea adicței diferă în funcție de vârstă, în felul următor: de la 5 la 15 ani pentru adulți, de la 5 până la 15 luni, pentru adolescenți, iar pentru pre-adolescenți, mult mai repede, de la 5 până la 15 săptămâni.
Declarat ca fiind boală de către Organizația Mondială a Sănătății în 1956, alcoolismul constă într-o anormalitate la nivelul transmițătorilor care este activată de acest consum de alcool. Medicii vorbesc despre alcoolism ca o boală:
- fizică, pentru că apar modificări în structura bio-chimică a creierului la nivelul neuro-transmițătorilor;
- psihică, pentru ca presupune și obsesia mentală (a alcoolului);
- socială, întrucât sunt afectate relațiile din interiorul și din afara familiei;
- spirituală, pentru că presupune pierderea conștiinței de Dumnezeu și a interesului pentru lucrurile spirituale;

Este important să mai știm despre alcoolism că este o boală:

- primară (este o boală în sine și nu un simptom al altei boli!);
- progresivă (se agravează în timp, la fel ca și problemele sociale ale alcoolicului);
- cronică (durează întreaga viață, dacă aceasta nu este tratată) ;
- fatală (daca nu este tratată, va duce la moarte) ;

Specialiștii spun că alcoolismul poate fi oprit din evoluție, dar niciodată vindecat. Din cauza alcoolismului netratat, zi de zi, se produc sute și mii de accidente peste tot în lume, se distrug familii, crește violența și criminalitatea.

Studiile arată că există 5 tipuri de alcoolici:

Alcoolicii tineri. Aceștia reprezintă categoria cea mai largă. Rareori cautăă ajutor pentru dependența de alcool. Au în jur de 24 de ani, și devin alcoolici, de regulă, în jurul vârstei de 20 de ani. Beau mai rar decât ceilalți alcoolici, și obișnuiesc să amestece băuturile atunci când beau.
Tinerii antisociali. Aceștia au în jur de 26 de ani. Mai mult de jumătate dintre ei au o dereglare de personalitate. Au început să bea la 15 ani și au devenit alcoolici în jurul vârstei de 18. Cei mai mulți fumează tabac.
Tipul alcoolicilor funcționali. Au, de obicei, între 30-40 de ani și tind să aibă relații stabile, o educație aleasă, sunt intelectuali mulți dintre ei și câștigă bine. Tind să consume din două în două zile, și beau cel puțin 5 pahare odată.
Alcoolicii familiali intermediari. Aproape jumătate au rude apropiate care sunt alcoolici. De regulă, alcoolicii din acest subtip au început să bea pe la vârsta de 17 ani și au devenit alcoolici în jur de 30 de ani.
Tipul cronic. Acest tip este cel mai rar, și include, de regulă, bărbați, care au rata cea mai mare de divorțuri, și care mai sunt dependenți și de droguri.
Pentru toți aceștia, există astăzi mai multe centre, în lume și în țară(de dezalcolizare, consiliere și prevenire etc.) unde ei pot căuta ajutor și tratament.