ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai veche biserică de lemn din Ţara Românească, aflată la Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea, urmează a fi sfinţită la sfârşitul acestei săptămâni şi deschisă publicului, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Vâlcea, Gheorghe Dican.

„Între anii 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean 'Aurelian Sacerdoţeanu' Vâlcea, cu sprijinul financiar al programului 'eea grants' (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cultural Naţional, a strămutat şi restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti, judeţul Vâlcea. Cercetările întreprinse asupra monumentului au pus în evidenţă faptul că judeţul Vâlcea este astăzi beneficiarul celei mai vechi biserici de lemn atestate din Ţara Românească, lăcaş de cult ortodox unic în momentul de faţă prin arhitectura sa”, a precizat Dican.

Conform celor două pisanii, de pe grinda centrală dintre pronaos şi naos,  biserica a fost prima dată ctitorită la sfârşitul veacului al XVI-lea, având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, apoi strămutată şi rectitorită de 'Popa Vasilie cu satul' într-o localitate din apropierea Pietrarilor, la 1655.

În 1737, această biserică de lemn a fost din nou strămutată, de data aceasta în cătunul Angheleşti al satului Pietrari de către Preotul Gheorghe şi a primit un nou hram: Sfântul Ierarh Nicolae.

Monumentul a fost salvat de la dispariţie datorită eforturilor şi deosebitei priceperi ale regretatului director şi coordonator de proiecte al Fundaţiei HAR, sculptorul şi restauratorul Alexandru Nancu. În lunile august-octombrie 2013 au fost reintegrate şi în biserica de la Pietrari şi restaurate cele două timpane cu frescă pictată, ce fuseseră extrase cu ocazia demontării bisericii, în anul 2009.