ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O stare de liniște autentică poate fi dobândită doar prin mult exercițiu interior. Avem nevoie de momente în care să practicăm o detașare de ceea ce ne-au spus alții, de toate observațiile, și de toate lucrurile pe care le-am citit și auzit peste zi, pentru a putea ajunge la libertate și astfel, la sinele nostru adevărat.

Ceea ce faci, te face! - partea I

De-a lungul vieții, mintea noastră a căutat diverse răspunsuri la întrebările sufletului, și una din cele de bază este ”cine sunt? ”:
Noi credem că suntem ceea ce ne-au spus alţii că suntem. Dacă mi-a spus învătătoarea în clasa întâi: esti o proastă, eu rămân cu impresia că sunt o proastă. Dacă mama îmi zice: esti o împiedicată, tu n-ai să reusesti niciodată; sau îti spune: ai să fii o desfrânată ca maică-ta... Toate acestea se lipesc de mintea noastră, ne intră în cap si facem exact asa.” spune maica Siluana, formator și consilier la Centrul de formare și consiliere ”Sfinții Arhangheli” din Iași.

Din punct de vedere psihologic, toate acestea se transformă, la vârsta mică, în injoncțiuni, (adică niște îndemnuri interioare ”săpate” în sinapsele din creierul nostru) după care ne ghidăm întreaga viață în fiecare situație din viața noastră. Atunci suntem, practic pe pilot automat, fiind lipsiți de libertatea de a ne folosi voința așa cum vrem cu adevărat. Partea trista este că, dacă nu facem ceva, aceste injoncțiuni nu dispar, pur și simplu, din creier.

”De exemplu, dacă ni s-a spus că suntem neîndemânatici, o să facem ce facem si dăm peste lucruri, le răsturnăm... De ce? Pentru că se zice: ce ti-e scris în frunte ti-e pus. Fruntea ascunde în spatele ei creierul. Creierul are la suprafata lui o parte numită neocortex unde învătăm, și unde se fac niste legături între celulele nervoase unde se fixează învătătura pe care o avem. Sub frunte e pusă asta: esti o proastă, esti o desteaptă, esti frumos, tu n-ar trebui să fii așa sau așa, tu trebuia să fii băiat. O fetită care aude: "Am vrut să fii băiat si am fost tristă când ai fost fată va fi tot timpul nemultumită că e fată", se va purta în pantaloni, se va tunde, va sări gardul, va face tot felul de năzbâtii,mai ales dacă ai şi tuns-o. Un băieţel căruia i-ai pus fundite si i-ai făcut buclă... pe urmă zici: "Nu înţeleg de ce nu e si el asa...". Pentru că i-ai băgat în cap şi i s-a scris acolo, în frunte, pe creierul lui informaţia aceasta” mai spune maica Siluana.

Părinții sunt îndemnați , prin acest articol, să aibă multă grijă la ceea ce fac și la ceea ce spun copiilor și de față cu copiii, iar adulții care recunosc tiparele de comportament descrise și analizate mai sus, să caute locurile unde se pot liniști și pot medita sau ruga, cel puțin 15 minute pe zi.