ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stejari seculari ascunși prin curțile instituțiilor, platani cu trunchiurile de doi metri în diametru sau arbori exotici plantați la înființarea grădinilor din București: astfel de copaci au supraviețuit de-a lungul anilor, iar acum se numără printre cei mai bătrâni din Capitală.

1. Frasinul din Grădina Botanică "Dimitrie Brândza" a Universității din București

Arborele se află în apropierea serelor din Grădina Botanică, este foarte înalt, cu o desfășurare impresionantă a coroanei, iar trunchiul foarte dezvoltat se desface în două ramuri atât de groase încât ar putea trece ușor drept trunchiurile unor arbori maturi.

2. Arborele de fier (Parrotia persica) din Grădina Botanică are în jur de 100 de ani.

Specia este originară din Iran, iar numele de arbore de fier se referă la densitatea lemnului matur. Neobișnuit la acest copac este că înflorește iarna târziu. Parrotia preferă zonele însorite, dar se dezvoltă și în semiumbră. Este tolerant la secetă, la gerurile puternice și la stres.

3. Chiparosul de baltă din Grădina Botanică

În Grădina Botanică din București trăiesc mai multe exemplare de chiparos de baltă, o specie exotică originară din Statele Unite ale Americii. Câțiva chiparoși de baltă au fost cultivați la amenajarea Grădinii Botanice, în perioada 1890-1900, iar un exemplar plantat atunci încă trăiește, explică Anastasiu.

4. Stejarii din Grădina Botanică

Aflați aproape de Centrul de Educație Ecologică din Grădina Botanică, stejarii seculari din această zonă au vârste curpinse între 100 și 150 de ani, precizează directoarea instituției: „Au existat și exemplare seculare de plopi, dar acum 10-15 ani, fiind prea bătrâni, au căzut”.

5. Platanii din Grădina Botanică

Pe la 1890-1900 au fost plantați în Grădina Botanică și doi platani care au supraviețuit trecerii timpului.

6. Pinul din Grădina Botanică

Tot pe la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor a fost cultivat în Grădina Botanică un exemplar din specia Pinus jeffreyi („Pinul lui Jeffrey”), originară din America de Nord.

7. Platanul din Parcul Cișmigiu

Platanul din Cișmigiu, un arbore ocrotit cu o coroană foarte mare, are în jur de 150 de ani. De-a lungul timpului s-a spus că platanul din Cișmigiu ar fi mult mai bătrân și că ar avea 300, chiar 500 de ani. Nu este însă posibil ca platanul să aibă o vârstă atât de mare deoarece înainte de înființarea Parcului Cișmigiu (inaugurat în anul 1854), pe acel loc exista o baltă.

8. Salcâmul japonez din Parcul Cișmigiu

Tot aici, chiar lângă intrarea dinspre Bulevardul Știrbei Vodă, se află un salcâm japonez de peste 100 de ani. Arborele este foarte bătrân, iar pe trunchiul său au apărut mai multe noduri.

9. Platanul de la Podul Cotroceni

Platanul se află pe Spaiul Independenței, în dreptul Podului Cotroceni, chiar pe malul Dâmboviței. Arborele este ocrotit, iar panoul informativ de sub ramurile sale amintește că arborele de pe Splai are un diametru de 2 metri. Deoarece în trunchiul gros i-a apărut o scorbură foarte mare, copacul a devenit un fel de adăpost pentru oamenii străzii.

10. Parcul cu platani de la Arenele BNR

Aici se află 11 exemplare de platani cultivați pe la 1890 – 1920, conform PMB. Din păcate, parcul nu prea poate fi vizitat în afara programului competițiilor organizate aici, iar platanii pot fi priviți numai din spatele gardului.

11. Dudul din curtea Bisericii Batiștei

În capitală există și alți copaci foarte bătrâni, însă celor mai multora dintre ei nu li se cunoaște cu certitudine vârsta. Unul dintre arborii care par să aibă o vârstă înaintată este dudul din curtea Bisericii Batiștei, aflată pe strada cu același nume, la numărul 19. Dudul a dezvoltat o scorbură care a tot crescut în dimensiuni, până când a fost cimentat pentru ca arborele să nu se prăbușească peste stradă.

12. Stejarul de la Ministerul Educației

În curtea clădirii Ministerului Educației, pe strada General Henri Mathias Berthelot, la numărul 26, se află un stejar înalt, ale cărui ramuri răsfirate umbresc jumătate din stradă. Este un exemplar de stejar roșu care a fost sădit pe la 1890 – 1920.

13. Stejarul de pe strada Horei

Un alt stejar centenar se află pe strada Horei, la numărul 21 (în locul unde strada Horei se intersectează cu Bulevardul Ferdinand). Potrivit Primăriei București, stejarul are puțin peste 100 de ani.

14. Platanii din Piața Sfântu Gheorghe

În fața bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, aflată pe Bulevardul Brătianu, se află doi platani – arbori ocrotiți – ce au fost sădiți în urmă cu peste 100 de ani.