ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un cristal de zirconiu descoperit de cercetătorii americani la o fermă din vestul Australiei e considerat cel mai vechi fragment de rocă de pe Terra. Oamenii de ştiinţă au stabilit că s-a format în urmă cu 4,4 miliarde de ani.

Într-un studiu publicat duminică de Nature Geoscience, cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin afirmă că descoperirea indică faptul că scoarţa terestră s-a format la scurt timp după geneza planetei şi fragmentul de zirconiu e o rămăşiţă de atunci.

Pentru a stabili vechimea fragmentului de zirconiu, oamenii de ştiinţă au folosit mai întâi o tehnică de datare larg acceptată, pe baza vitezei cu care uraniul se degradează în plumb. Deoarece unii oameni de ştiinţă au emis ipoteza că această tehnică ar putea furniza date false, cercetătorii au făcut apel la o a doua metodă sofisticată de datare pentru a verifica descoperirea.

Aceştia au folosit datarea cu ajutorul sondei atomice tomografice, pentru a identifica atomii individuali de plumb din cristal şi pentru a stabili masa acestora, confirmând că zirconiul avea într-adevăr o vechime de aproximativ 4,4 miliarde de ani.