ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea islamistă armată Boko Haram a răpit cel puțin 2.000 de femei și fete în Nigeria de la începutul anului trecut și până în prezent, potrivit unor estimări ale organizații Amnesty International, scrie Agrepres.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Răpirea la 14 aprilie 2014 a celor 276 de eleve, dintre care 219 sunt date în continuare dispărute, a stârnit o emoție fără precedent în lumea întreagă. Chiar dacă acest caz a fost extrem de mediatizat, aceasta este departe de a fi singura crimă de acest tip comis de Boko Haram, subliniază organizația. Amnesty afirmă că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, în special din partea unor femei și fete care au reușit să scape din captivitatea jihadiștilor.

"Este dificil de estimat cât de multe persoane au fost răpite de Boko Haram", dar "numărul femeilor și al fetelor răpite este, probabil, mai mare de 2000", susține Amnesty în noul său raport.

Nimic nu se mai știe despre elevele răpite după înregistrarea video difuzată în mai 2014 de Boko Haram, care arăta o sută de fete violate, recitând pasaje din Coran. Femeile și fetele sechestrate în timpul altor răpiri în masă au declarat pentru Amnesty că au fost deținute în condiții oribile, în închisori suprapopulate. Ele mai povestesc că au fost căsătorite cu forța, au fost forțate să gătească și să facă menaj. Multe dintre ele spun că au fost violate. Potrivit unui militant pentru drepturile omului care s-a întâlnit cu 80 de foste ostatice, 23 dintre ele au fost violate înainte de sosirea în tabără sau după mariajul forțat. Alte foste ostatice afirmă că au fost obligate să învețe să folosească arma de foc și să confecționeze bombe artizanale. Una dintre ele spune chiar că a fost trimisă pe front pentru a conduce un atac împotriva propriului sat.

Conform Amnesty, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise anul trecut de această grupare islamistă, iar cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.