ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite, Rusia și China continuă să se afle pe primele locuri într-un clasament de specialitate privind cele mai puternice armate din lume. Topul este realizat anual de Global Firepower pe baza a diverși factori, dare în care nu se iau în calcul capacitățile nucleare ale statelor. Așa se explică, probabil, de ce Coreea de Nord se situează pe ultimul loc al clasamentului.

Clasamentul este completat, până la poziţia 10, de India, Marea Britanie, Franţa, Germania, Turcia, Coreea de Sud şi Japonia.

Global Firepower alcătuiește clasamentul, publicat anual, în funcție de bugetul militar al fiecărei ţări, populaţia aptă pentru luptă şi orice fel de participare în caz de război, echipamentul din arsenal şi accesul la resurse. De asemenea, se concentrează pe cantitate, fiind ignorate diferenţe calitative semnificative, cum ar fi faptul că cele 78 de submarine ale Coreei de Nord nu sunt tocmai de ultimă oră, relatează site-ul Business Insider.

Americanii conduc detaşat ordinea globală în ceea ce priveşte investiţia militară, cheltuind 612 de miliarde de dolari. La acest capitol , China se situează pe locul doi, cu un buget de aproape 130 de miliarde de dolari, un număr oricum mai mic decât o treime din cheltuielile totale ale Americii. Rusia vine pe poziția a treia, cu un buget de 76,6 miliarde de dolari, dar pe vrea să îl sporească cu peste 40% în următorii trei ani. Potrivit unui raport SIPRI (Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace), SUA au redus bugetul de apărare cu 7,8% în mare parte din cauza retragerii treptate a trupelor din operaţiuni militare de peste ocean, precum Afganistan şi Irak. Rusia, în schimb, şi-a mărit arsenalul prin cheltuirea a 88 de miliarde de dolari şi plănuieşte să-şi modernizeze armele actuale.

Și în ceea ce privește numărul de nave portavion SUA dețin prima poziție. Acestea contribuie în mare măsură la forţa militară de ansamblu a unei ţări și permit naţiunilor să îşi exploateze forţa cu mult mai departe de graniţe şi de întreaga suprafaţă a globului, funcţionând, în principiu, ca o bază mobilă de echipamente aeriene şi navale. Portavioanele pot transporta şi drone.

Pardoxul acestui top este dat de contorizarea numărului de submarine. Nord-coreenii o ocupă primul loc în ceea ce privește submarinele deţinute. Strict în termeni de cifre, nord-coreenii au mai multe submarine decât orice altă naţiune din lume. Totuşi, vasele sunt aproape complet inutilizabile, o treime din submarinele Coreei de Nord fiind depăşite din 1961. Aceste submarine au o raza de numai 6,5 kilometri, în timp ce un submarin modern al Statelor Unite are o rază de acţiune de 240 de kilometri. Când vine vorba de armele nucleare, în fruntea topului se află Rusia, cu 8.484 de focoase nucleare, urmată de Statele Unite, cu 7.506 focoase.

VEZI clasamentul complet al celor mai puternice armate ale lumii AICI.