ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 20 mai 2014, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, iar evenimentele în memoria fostului lider al Partidului Național Țărănesc s-au încheiat vineri, la Fortul 13 - Jilava, unde a fost inaugurată o celulă simbolică, și unde a fost prezentată o expoziţie de fotografii, documente şi obiecte care au aparţinut foştilor deţinuţi politici, îngrijită de istoricul Marius Oprea de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). De asemenea, un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici au ţinut o slujbă de pomenire pentru deţinuţii politici ucişi, torturaţi şi întemniţaţi la Jilava şi în celelalte închisori şi lagăre de concentrare ale regimului represiv comunist din România.

La eveniment au participat, printre alții: Emil Constantinescu, preşedintele Fundaţiei Române pentru Democraţie, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), foşti deţinuţi politici şi urmaşi ai acestora, Rodica Coposu, Germina Nagăţ, şefa Biroului Investigaţii la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Marius Oprea, Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Braia, Adrian Dumitrescu, fost preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie.

Centenarul Coposu a fost un proiect iniţiat de Fundaţia Română pentru Democraţie în colaborare cu Fundaţia "Corneliu Coposu", IICCMER şi AFDPR.

Corneliu Coposu (20 mai 1914, Bobota, Sălaj - 11 noiembrie 1995, Bucureşti) a fost un om politic român, membru în Partidului Naţional Ţărănesc, deţinut politic sub regimul comunist. A fost arestat în 1947 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă în 1956, fiind închis până în 1962 la Râmnicu Sărat. După Revouţie, a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (1990 - 1995), senator şi lider al opoziţiei.

În 2012, Fortul 13 - Jilava a fost clasat ca monument istoric de grupă A (importanţă naţională, cod IF - II - A - 21037) prin ordinul ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2010 - 2012.