ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:51 Centrul de Transfuzii Slatina a fost închis în urma acestui scandal, până la finalizarea anchetei.

Directorul Centrul Naţional de Transfuzii, Andi Rosin, a dezvăluit, la Realitatea TV, că, în România, este folosită o metodă care nu depistează imediat prezenţa virusului, durează până la 60 sau 90 de zile:

"Există o posibilitate, o suspiciune de infectare cu virusul hepatitei B. Analizăm lucrurile, facem o anchetă şi vrem să aflăm trei lucruri: dacă a fost o transfuzie cu sânge infectat, dacă e de cauză imputabilă unei persoane şi dacă a fost din pricina limitărilor tehnologice pe care le avem.

Spitalul nu are calitatea să confirme sau să infirme dacă suspiciunea e întemeiată.

În decembrie s-a prezentat un donator, a donat sânge. Sângele a fost testat, conform afirmaţiilor Centrului din Slatina şi confirmat că e de la un pacient sănătos. Săptămâna trecută, donatorul s-a prezentat pentru o nouă donare şi s-a constatat prezenţa virusului. Sângele din decembrie e problema, acum nici nu s-a mai recoltat.

În România e folosită o metodă care nu depistează imediat prezenţa virusului, durează până la 60 sau 90 de zile.Riscul transfuzional e de unul la un milion în România. În ultimii 10 ani am avut 3 cazuri de îmbolnăvire după transfuzii".

[divider]

Ministerul Sănătăţii anchetează un caz în care este implicat Centrul de Transfuzii Slatina. Medicii acestei unităţi sunt suspectaţi că au trimis la Spitalul Judeţean din oraş sânge infectat cu Hepatita B, care ar fi deja folosit pe un pacient, potrivit Digi24.ro.

Directorul Spitalului Județean Slatina, Andrei Iordache, a declarat că donatorul, care a fost deja internat la "Boli infecţioase", este suspectat că ar fi fost purtătorul virusului hepatic B, dar că această suspiciune ar fi apărut prea târziu.

La rândul său, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, susţine că pacientul pe care s-a folosit sângele infectat ar trebui să se adreseze Justiţiei, întrucât se poate îmbolnăvi grav în urma acestui incident.