Parlamentul României a dat aviz favorabil la solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național, cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, anunță Agerpres. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În acest sens, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil inițierea de către președintele României a unui referendum național cu consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie și recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 și 74 alin. 2, din Constituția României, problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor. În hotărâre se face referire la Decizia Curții Constituționale a României 70/1999 potrivit căreia președintele nu poate iniția un referendum cu caracter legislativ, precum și la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneția prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democrației, drepturilor omului și statului de drept.

Tot în atribuțiile Președintelui intră și stabilirea datei la care va avea loc referendumul.