ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Islanda poți întâlni la orice pas un scriitor. Cu o populaţie de doar  300.000 de locuitori, această țară cunoaşte un adevărat boom al cărţilor: are cei  mai mulţi scriitori, cele mai multe cărţi publicate, precum şi cele mai multe cărţi citite pe cap de locuitor, decât oriunde în altă parte a lumii, potrivit BBC.

"Scriitorii sunt respectaţi aici. Trăiesc bine, unii chiar primesc salariu", declară Agla Magnusdottir, şefa Centrului Islandic de Literatură, care are printre atribuţii oferirea asistenţei financiare pentru scriitori, precum şi ajutarea acestora asupra traducerilor.

Romancierul Solvi Bjorn Sigurdsson are și o explicație pentru numărul mare de scriitori din țara sa:
"Suntem un popor de povestitori. Când era întuneric şi frig nu aveam altceva de făcut. Graţie poeziilor şi nuvelelor medieval, am fost mereu înconjuraţi de poveşti. După independenţa de Danemarca, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea", spune scriitorul.

Tânăra scriitoare Kristin Eirikskdottir explică pentru BBC că scrisul a devenit extrem de competitiv în Islanda. "Și părinţii mei scriu. Publicăm în ani diferiți ca să nu concurăm chiar între noi", spune Kristin.

Pentru ţările nordice, nu este surprinzător că Islanda are atât de mulţi scriitori.

Aproape toate genurile literare sunt acoperite pe mica insulă, începând cu povestiri saga moderne, poezii, cărţi dedicate copiilor până la ficţiunea erotică. Totuşi, genul literar care a avut un boom în lumea culturală islandeză este cel poliţist. "Vânzările acestui gen sunt duble faţă de ceilalţi vecini nordici", spune Agla Magnusdottir.

Ce a ajutat la dezvoltarea acestui fenomen în Islanda? Cei de la BBC notează că primul factor important este existenţa unui număr impresionant de scriitori talentaţi, care spun poveşti captivante și creează cele mai potrivite persoanaje.