ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta a anunțat luni, într-o ședință de Guvern la care a participat pentru prima dată și primul-ministru moldovean Iurie Leancă, că, de la 1 februarie 2014, cetățenii de peste Prut care au obținut viza Schengen nu vor mai avea nevoie de alte formalități pentru a intra în România. Acest gest face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova, potrivit șefului Executivului de la București.
Cu vizele am luat decizia şi, de la 1 februarie, toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară. E normal ca, dacă au viză pentru ţările din Schengen, să poată intra şi în România.

În octombrie 2007, Republica Moldova şi Comisia Europeană au semnat un acord prin care se facilita eliberarea vizelor pentru cetățenii de peste Prut, acord justificat de patru raționamente:

  • scutirea, începând cu 1 ianuarie 2007, a cetăţenilor UE de obligativitatea vizelor atunci când călătoresc în Republica Moldova pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de 180 de zile sau tranzitează teritoriul Republicii Moldova;

  • necesitatea dezvoltării continue a relaţiilor cordiale între Republica Moldova şi UE şi dorinţa de facilitare a contactelor între persoane ca o condiţie esenţială pentru o dezvoltare constantă a relaţiilor economice, umanitare, culturale, ştiinţifice şi de altă natură;

  • implementarea planului de acţiune PEV Moldova-UE, care sublinia că se va institui un dialog constructiv privind cooperarea în domeniul vizelor între UE şi Moldova, inclusiv un schimb de opinii privind posibilităţile de facilitare a eliberării vizelor în conformitate cu acquis-ul comunitar;

  • întreprinderea acţiunilor necesare pentru introducerea, ca o perspectivă pe termen lung, a regimului de călătorii fără viză pentru cetăţenii Republicii Moldova.


România are 7 puncte de frontieră cu Republica Moldova:

Rădăuți-Prut - Lipcani - rutier
Stânca - Costești - rutier
Sculeni - Sculeni - rutier
Albița - Leușeni - rutier
Oancea - Cahul - rutier
Galați - Giurgiulești - rutier
Iași - Ungheni - feroviar
Galați - Giurgiulești - feroviar
Fălciu - Stoianovca - feroviar

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat, în aceeași ședință de Guvern, că România va acorda Republicii Moldova un ajutor de 20 de milioane de euro, pentru infrastructura școlară.

Alocăm astăzi, prin hotărâre de guvern, 20 de milioane de euro (...), aprobăm 90 de milioane de lei, care merg în infrastructura de educaţie din Republica Moldova, bani de care vor beneficia copiii şi, sigur, părinţii care îşi duc copiii la grădiniţe şi la şcoli.
E un moment în care putem să fim mai solidari şi mai serioşi atunci când vorbim de Republica Moldova. (...) Vorbele nu sunt suficiente. Dincolo de vorbe, dacă anul acesta terminăm pe partea românească gazoductul, pentru că s-a vorbit de zece ani şi nu se făcuse niciodată nimic... Anul acesta am terminat linia de înaltă tensiune de la Fălciu-Goteşti, trebuie să o dăm în funcţiune. TVR-ul, în sfârşit, după 7 ani, emite în Republica Moldova şi ăsta e un lucru important.

Domnul Arafat mi-a făcut o informare pe care am dat-o domnului prim-ministru Leancă şi unul din sistemele de cel mai mare succes din România, SMURD-ul, trebuie extins şi în Republica Moldova. Cu vizele am luat decizia şi de la 1 februarie toţi cetăţenii moldoveni care au vize Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară (...), lucruri foarte foarte foarte concrete care sunt cu adevărat de ajutor şi care sper să sprijine fiecare cetăţean din Republica Moldova şi să sprijine Guvernul ca la anul, în noiembrie, când sunt alegerile, să ţină acest drum proeuropean al Republicii Moldova.