ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Tabloidul Partidului Comunist Chinez, The Global Times, a publicat un articol de nemulțumire la reacția unei părți a presei internaționale, care a alăturat numele lui Nelson Mandela, unul dintre cel mai importante simboluri mondiale anti-apartheid, cu cel al disidentului Liu Xiaobo, potrivit Agerpres. Acesta a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, pentru lupta sa în China pentru principii precum: democrație legislativă, garantarea drepturilor omului, libertatea adunărilor publice, libertatea cuvântului, libertatea religioasă și civilă, protecția proprietății private, ori protecția mediului înconjurător.
În acest an, în contextul în care poporul chinez îl jelea pe fostul lider sud-african Nelson Mandela, unele organizaţii media occidentale au evidenţiat intenţionat încarcerarea lui Liu şi l-au apreciat pe acesta ca fiind 'Mandela' al Chinei. Mandela a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru că a condus poporul african către victoria anti-apartheid prin luptă, toleranţă şi eforturi de a depăşi diferenţele. Totuşi, premierea unui deţinut chinez care a înfruntat autorităţile şi care a fost respins de societatea chineză este o ironie la adresa sistemului judiciar din China.

Liu Xiaobo (57 de ani), disident implicat chiar și în protestele prodemocratice din Piaţa Tiananmen din 1989, înăbuşite de armata chineză, a fost încarcerat de autoritățile de la Beijing în 2009 pentru 11 ani sub acuzaţia de acţiuni subversive.

China a reacționat virulent după ce Xiaobo a primit Premiul Nobel în 2010, "pentru îndelungata sa luptă non-violentă pentru drepturi fundamentale ale omului în China", susținând că acest gest a desacralizat această distincție. Datorită strânselor relații cu Beijingul, 13 țări au refuzat să ia parte la ceremonia decernării premiului: Rusia, Kazakhstan, Tunisia, Arabia Saudită, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Venezuela, Egipt, Sudan, Cuba și Moroc.