ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deflația reprezintă principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional.

"Se simte optimismul legat de evoluția economică, dar redresarea este încă fragilă", a afirmat Christine Lagarde, într-un discurs rostit la Washington.

"Dacă inflația este strigoiul, atunci deflația este căpcăunul care trebuie învins. Vedem risc de deflație, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.

Conform BBC, oficialul a atras atenția asupra volatilității care ar putea urma după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe reducerea treptată a injecțiilor de lichidități, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Până acum, Fed cumpăra lunar obligațiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari, însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investițiile pe piețele emergente se vor reduce.

Miercuri, Banca Mondială a estimat că ratele dobânzii pe plan mondial vor începe să crească gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datorită majorării exporturilor.

"Pe ansamblu, direcția este pozitivă, dar creșterea economiei mondiale încă este prea scăzută, prea fragilă și prea inegală", a avertizat șeful FMI.