ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Bogardo s-a născut la București, pe 16 august 1942, ca fiu al unui avocat și a studiat la Conservatorul 'Ciprian Porumbescu', la secția compoziție, debutând în anul 1963, la Festivalul național de muzică ușoară Mamaia, cu piesa 'Cum e oare dragostea?' interpretată în concurs de cântăreața Margareta Pâslaru, când a obținut Premiul special al Uniunii Scriitorilor, relatează Agerpres.

S-a angajat ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română în 1967, începând tot atunci să-și interpreteze singur compozițiile de muzică ușoară. A mai colaborat cu cântăreți precum Mihaela Mihai și Aurelian Andreescu și continuat colaborarea cu Margareta Pâslaru, compunând două melodii pe textele interpretei — "Ca tine nu e nimeni" și "Nu-i nimic" — sau încredințându-i alte creații — "Să nu uităm să iubim trandafirii" (Mamaia, 1969), "Casa mea".

Începând din anul 1968, a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a înregistrat numeroase piese pe discuri de autor sau colective pentru casa de discuri 'Electrecord'.

Printre compozițiile lui se numără: 'Apleacă-te lin', 'Absența', 'Primul vals', 'Eminescu ție', 'Un om, o viață', 'Iertare', 'Tu ești primăvara mea', 'Ceas de taină', 'Iarna', 'În numele iubirii', 'Ani de liceu'.

Cele mai multe dintre piese au fost scrise pentru soția sa, solista vocală Stela Enache, cu care a avut doi copii, un băiat și o fată.

Florin Bogardo a semnat coloana sonoră a filmului 'Bunicul și doi delicvenți minori' (1976), în regia Mariei Callas-Georgescu, dar și a altor pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: 'Alo, aterizează străbunica' (1981), 'Declarație de dragoste' (1985), 'Liceenii' (1986), 'Extemporal la dirigenție' (1987) etc, și a luat numeroase premii, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor, la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia din 1963, Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1974), Premiul I la Festivalul 'Cântarea României' (1979), Premiul de creație al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1982), fiind decorat în 2000 de Președinția României cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler 'pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii'.

Compozitorul și cântărețul Florin Bogardo s-a stins din viață, în urma unor probleme cardiace, la 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani.
http://youtu.be/vfLfQ_w4kOI