ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cinci tineri din satul Mahala de lângă Cernăuţi au fost duşi deja în zona de conflict. În Ucraina, toată lumea vorbeşte numai despre războiul din est. De când s-a anunţat mobilizarea, armata ucraineană încearcă să adune soldaţi din toate regiunile. Aşa au ajuns pe front şi etnici români. Corespondentul TVR, Adrian Rozenberg, a stat câteva zile în mijlocul românilor şi a vorbit cu familiile acestor tineri. 

Blocurile comuniste de la marginea Cernăuţiului veghează de la distanţă satul Mahala, ca un îndemn să nu uite trecutul de tristă amintire. Cei 7000 de români care trăiesc aici simt, însă, că istoria se repetă. Pe uliţă se vorbeşte numai despre băieţii români care au fost deja chemaţi la arme.


Românilor din Mahala nu le este necunoscut războiul. În 1979, 27 de tineri au fost duşi să lupte în armata sovietică pe frontul din Afganistan. Iliuşa Neguţoiu i-a văzut murind pe 6 dintre camarazii lui bucovineni. A luptat în Afganistan aproape 2 ani şi jumătate. Soldaţii erau nepregătiţi şi prost echipaţi.


În conflictul din Doneţk au pierit şase bucovineni în doar câteva luni. Iar numărul lor creşte.