ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Faimoasa bancă HSBC îi ajută pe bogaţi să devină şi mai bogaţi. Printr-o schemă complicată, oameni cu averi fabuloase au putut să-şi ascundă banii în Elveţia şi astfel să scape de impozite.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Dezvăluirea a fost făcută de o echipă internaţională de jurnalişti de investigaţie, iar în documente apar şi clienţi din România. Cel mai gras cont pe numele unei persoane din România era de 829 de milioane de dolari, potrivit tvr.ro.

În scandalul Swissleaks sunt implicaţi politicieni, vedete din fotbal, modă, cinema, capete încoronate din toată lumea, dar şi personaje dubioase, dictatori, traficanţi de arme sau de pietre preţioase, terorişti.

Au conturi şi oligarhi din cercul lui Vladimir Putin. Decenii la rând şi-au parcat averile în Elveţia, la filiala HSBC. Experţii băncii i-au îndrumat cum să facă să nu plătească impozite acasă. România apare între ţările cu foşti sau actuali politicieni având conturi ascunse în această bancă. Sunt în total 219 clienţi asociaţi cu România. 5 la sută dintre titulari au paşaport românesc sau naţionalitate română. Cu 1,3 miliarde dolari, România este pe locul al 39-lea în topul celor mai mari sume.

Firmele offshore erau înfiinţate chiar de bancă, în numele clienţilor, mai ales în Panama şi în Insulele Virgine. Conturile offshore nu sunt ilegale, problema însă este că sunt folosite ca paravan pentru a fugi de impozite, iar evaziunea fiscală este infracţiune.

HSBC spune că asemenea situaţii sunt de domeniul trecutului; recunoaşte că nu a fost prea exigentă în verificările legate de cazurile de evaziune fiscală, pentru că normele internaţionale erau, până de curând, altele, şi secretul bancar era suveran. Acum însă, practicile băncii au fost fundamental modificate, spun cei de la HSBC.