ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Americanii și aliații lor continuă campania de bombardamente asupra orașului sirian Kobane, de la granița cu Turcia, înțesat de jihadiștii Statului Islamic. Doar că, în timp ce americanii au de partea lor în acest război state din Orientul Mijlociu precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain și Qatar, Turcia refuză să intervină.

Carti audio de Grigore Leșe

De la apelul lansat luna trecută de Statele Unite, care au anunțat declanșarea de raiduri aeriene împotriva jihadiștilor SI, Turcia a absentat. Deși, scrie Washington Post,  Turcia este un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu, cu o armată puternică, a doua că mărime din NATO.

Și mai important este că Turcia se află la granița cu Siria și Irakul, unde își fac de cap teroriștii grupării Statul Islamic. În ciuda acestor elemente-cheie, Ankara nu a dat și nu dă vreun semn că are de gând să se implice în acțiunea militară a americanilor.

Ziarul american scrie că între administrația Obama și Turcia au apărut tensiuni. Fiecare vrea ca celălalt să-și asume responsabilitatea de a salva orașul majoritar kurd de invazia jihadistă.

Statul Islamic a reușit să mai avanseze un pas în Kobane, in cursul nopții de miercuri spre joi, în pofida bombardamenteloer aeriene ale coaliției conduse de SUA. Motiv în plus ca americanii să se simtă frustrați că Turcia refuză sa intervină, fie cu propria armată fie prin acordarea de asistență luptătorilor sirieni kurzi. Bombardamentele internationale nu au ca scop schimbarea regimului în Siria, ci distrugerea pozițiilor grupării extremiste Statul islamic. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reacționat, afirmând că nici o operațiune terestră unilaterală a Turciei nu este suficientă pentru a stăvili avansul grupării extremiste.

"Nu este realist să te aștepti ca Turcia să conducă o operațiune terestră de una singură. Purtăm discuții. De îndată ce avem o decizie comună, Turcia își va juca rolul", a explicat Cavusoglu. Tot el a spus și de ce nu este pregătită Turcia să intervină: Ankara așteaptă până când coaliția internațională adoptă ca scop al operațiunii din Siria îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad.