ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, cu 167 de voturi „pentru”, 97 „împotrivă” și 19 abțineri, proiectul privind modificarea Codului penal. Adoptat în forma modificată de coaliția PSD-ALDE, codul a trecut de forul decizional la doar două voturi peste pragul necesar. Unul dintre acestea a venit de la deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus imediat din partid. Alți nouă deputați ai minorităților naționale au votat alături de coaliția aflată la putere, înclinând decisiv balanța. 
 
Raportul fusese adoptat marți după-amiază de parlamentarii din Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiției, după ce proiectul privind modificările la Codul penal a fost aprobat de Senat. În comisie a fost păstrată forma adoptată de prima Cameră, singurele modificări fiind unele de natură tehnică și un amendament al ALDE, potrivit căruia pentru a se constata infracțiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcționarului public. 
 
Opoziția susține că va contesta la Curtea Constituțională a României Codul Penal aprobat de Parlament. Imediat după vot, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va face declarații. În scurta sa ieșire televizată, Klaus Iohannis a catalogat votul drept „revoltător” și a acuzat PSD că a instaurat o „dictatură a majorității”. Președintele a anunțat că și el va contesta modificările la CCR și că va uza de toate mecanismele pe care le are la dispoziție împotriva acestora.